Κάθε μέρα ακούμε περιστατικά της γνωστής ”κακιάς αρρώστιας”.
Με αφορμή τα τόσα που έχουμε ακούσει μπήκαμε στην διαδικασία να ψάξουμε για τις θεραπείες του καρκίνου.
Η εμφάνιση της χημειοθεραπείας ως νέας θεραπείας για τον καρκίνο στα τέλη της δεκαετίας του 1950 προανήγγειλε μια νέα εποχή κατά την οποία οι καρκίνοι που είχαν εξαπλωθεί μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, να διατηρηθούν ή ακόμα και να θεραπευτούν. Οι ασθενείς δεν χρειαζόταν πλέον να βασίζονται μόνο σε χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, υπερθερμία ή άλλες παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας της ανάπτυξης όγκου. Με την εφαρμογή ορισμένων ή όλων αυτών των τρόπων θεραπείας με χημειοθεραπεία, οι ογκολόγοι ήταν συχνά σε θέση να δουν υψηλά ποσοστά ύφεσης και η συνδυασμένη χημειοθεραπεία παραμένει μια δημοφιλής θεραπεία καρκίνου μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, η χημειοθεραπεία είναι επίσης γνωστή για τον μακρύ κατάλογο των παρενεργειών της, από απώλεια μαλλιών και ναυτία έως πονοκεφάλους και μυϊκές βλάβες – που μπορεί να μειώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο. Στη δεκαετία του 2000, εξηγεί το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI), εμφανίστηκαν στοχευμένες θεραπείες για τον καρκίνο, προσφέροντας λιγότερο σκοτεινούς τρόπους επίθεσης στην κατά τα άλλα ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη και καθιστώντας το «πρότυπο» για τη φροντίδα σε πολλούς καρκίνους.
Από το 2017, αρκετά νέα, εξαιρετικά εξατομικευμένα φάρμακα που ονομάζονται ανοσοθεραπευτικά, τα οποία το NCI περιγράφει ως «θεραπείες που επιστρατεύουν και ενισχύουν τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ασθενούς να επιτίθεται σε όγκους», έχουν εγκριθεί από την Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως πρώτη- και θεραπείες δεύτερης γραμμής για ορισμένους καρκίνους. Ορισμένα ελπιδοφόρα πρώιμα αποτελέσματα έχουν δείξει ότι οι ανοσοθεραπείες θεραπεύουν αποτελεσματικά τους ασθενείς για χρόνια με λιγότερες κυτταροτοξικές επιδράσεις από τη χημειοθεραπεία.
Οι εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου αυξάνουν τα ποσοστά επιβίωσης και προσφέρουν ελπίδα για θεραπεία σε περισσότερους ανθρώπους. Τώρα αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο με μεγαλύτερη ακρίβεια και με λιγότερες παρενέργειες. Εδώ είναι πέντε καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο που αλλάζουν το τοπίο του καρκίνου.
Θεραπεία CAR-T κυττάρων
Η θεραπεία με χιμαιρικό αντιγονικό υποδοχέα-Τ κύτταρα (CAR-T) είναι μια σχετικά νέα θεραπεία που εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 2017 για τη θεραπεία ορισμένων τύπων λεμφώματος, λευχαιμίας και πολλαπλού μυελώματος.
Η θεραπεία με κύτταρα CAR-T χρησιμοποιεί τη δύναμη του ανοσοποιητικού σας συστήματος για να καταπολεμήσει τον καρκίνο σας. Περιλαμβάνει την τροποποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού σας και την εκπαίδευσή τους να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα στο σώμα σας. Η θεραπεία με κύτταρα CAR-T χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων τύπων λεμφωμάτων και λευχαιμιών, καθώς και πολλαπλού μυελώματος. Με τη θεραπεία με κύτταρα CAR-T, περίπου το 70% έως το 80% των ατόμων με λέμφωμα εμφανίζουν ύφεση, που σημαίνει ότι τα συμπτώματα του καρκίνου μειώνονται ή εξαφανίζονται. Περισσότερες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη χρησιμοποιώντας θεραπείες με κύτταρα CAR-T με περισσότερες ασθένειες και λιγότερες παρενέργειες.
Αναστολείς σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού
Αυτές οι θεραπείες ενισχύουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να ανιχνεύει και να εξαλείφει τα καρκινικά κύτταρα. Οι αναστολείς εμποδίζουν τα φυσικά σημεία ελέγχου του σώματός σας να περιορίσουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στα καρκινικά κύτταρα. Ο πρώτος αναστολέας σημείων ελέγχου εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 2011 για τη θεραπεία του μελανώματος. Από τότε, έχουν εγκριθεί 15 ακόμη αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου για τη θεραπεία περισσότερων από δώδεκα καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων των μικροκυτταρικών καρκίνων του πνεύμονα, του ήπατος και του παχέος εντέρου.
Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική
Για πολλούς ανθρώπους, η χειρουργική επέμβαση παραμένει απαραίτητο μέρος της θεραπείας του καρκίνου. Ως ελάχιστα επεμβατική χειρουργική ορίζεται η χρήση μικρών τομών και εξειδικευμένων οργάνων για την αφαίρεση του καρκινικού ιστού. Δεδομένου ότι οι τομές είναι μικρότερες από τις παραδοσιακές επεμβάσεις, η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση σχετίζεται με λιγότερο πόνο, λιγότερες επιπλοκές και ταχύτερους χρόνους ανάρρωσης. Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές έχουν εξελιχθεί περαιτέρω, και ορισμένοι χειρουργοί χρησιμοποιούν ακόμη και ρομποτική τεχνολογία για να εργαστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια στους μικρότερους χώρους του σώματος. Οι τεχνικές ρομποτικής χειρουργικής είναι διαθέσιμες για περισσότερες ασθένειες από ποτέ.
Εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου
Παρόμοια με τα εμβόλια για παιδικές ασθένειες και άλλες ασθένειες, τα εμβόλια κατά του καρκίνου έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να θεραπεύσουν ορισμένους καρκίνους αλλά να αποτρέψουν την επανεμφάνισή τους. Αρκετά εμβόλια κατά του καρκίνου έχουν ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία του μελανώματος, του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και του καρκίνου του προστάτη, αλλά οι ερευνητές είναι απίστευτα ενθουσιασμένοι με τα εξατομικευμένα εμβόλια για τον καρκίνο του mRNA. Αυτά τα εμβόλια θα είναι ειδικά κατασκευασμένα για ένα άτομο με βάση τα ειδικά γενετικά χαρακτηριστικά του όγκου του. Τα εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου mRNA αναμένεται να είναι προσβάσιμα εντός αυτής της δεκαετίας.
Οι ερευνητές μαθαίνουν περισσότερα για το πώς λειτουργούν αυτές οι μέθοδοι μελετώντας τα εμβόλια, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του καρκίνου και την πρόληψη της επανεμφάνισής του. Αυτή η κατανόηση ανοίγει το δρόμο για τη δυνατότητα προληπτικού εμβολιασμού κατά ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ακριβώς κάνουμε με πολλές ιογενείς ασθένειες.
Πρόοδοι στις ακτινοθεραπείες
Για ασθενείς με ορισμένους τύπους καρκίνου, η ακτινοθεραπεία συχνά συνταγογραφείται ως μέρος της θεραπείας. Πολλοί άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τη θεραπεία με δέσμη πρωτονίων, η οποία είναι μια θεραπεία με ακτινοβολία υψηλής ακρίβειας που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ παράλληλα μειώνει τον περιβάλλοντα υγιή ιστό.
Η επόμενη πρόοδος στην ακτινοθεραπεία είναι κάτι που είναι γνωστό ως θεραπεία ιόντων άνθρακα. Όπως η θεραπεία με δέσμη πρωτονίων – με την ικανότητά της να στοχεύει και να καταστρέφει με ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα ενώ εξοικονομεί υγιή ιστό – η θεραπεία με ιόντα άνθρακα χρησιμοποιείται επί του παρόντος για τη θεραπεία καρκίνων που μπορεί να είναι ανθεκτικοί στη θεραπεία με πρωτόνια. Διατίθεται μόνο σε λίγα ιατρικά κέντρα στην Ευρώπη και την Ασία.
Οι καινοτομίες στις θεραπείες του καρκίνου βελτιώνουν τα αποτελέσματα της υγείας και θεραπεύουν περισσότερους καρκίνους. Δεδομένων των διαγνώσεων καρκίνου στην οικογένειά σας, είναι σημαντικό να παραμένετε ενημερωμένοι για νέες καινοτομίες και θεραπείες. Η αναζήτηση πληροφοριών και πόρων από ένα ολοκληρωμένο κέντρο καρκίνου θα είναι πολύτιμη καθώς εσείς και η οικογένειά σας πλοηγείστε στο ταξίδι θεραπείας και επιβίωσης. Η σχέση σας με τα μέλη της οικογένειας που έχουν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο θα πρέπει να επανεξεταστεί για να βοηθήσει στον προσδιορισμό του κινδύνου για ορισμένους καρκίνους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συνδεθείτε με έναν γενετικό σύμβουλο που μπορεί να είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει σχετικά με τον κίνδυνο και τις κατάλληλες εξετάσεις.