Ο σωστός τρόπος να πλένετε τις φράουλες

Image by azerbaijan_stockers on Freepik

Είναι μία από τις “βρώμικες τροφές” που περιέχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα.

Οι φράουλες είναι μια νόστιμη και καλή πηγή βιταμίνης C, φυλλικού οξέος, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Δεν αποτελούν μόνο μέρος μιας υγιεινής διατροφής αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Ωστόσο, όπως κάθε άλλο φρέσκο ​​προϊόν, οι φράουλες πρέπει να καθαρίζονται προσεκτικά πριν καταναλωθούν, καθώς μπορεί να μολυνθούν με επιβλαβή βακτήρια όπως η σαλμονέλα. Επιπλέον, οι φράουλες είναι μία από τις “βρώμικες τροφές” που περιέχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

  • Αφαιρέστε τις μελανιασμένες, χυλώδεις φράουλες από το δοχείο με τις φράουλες σας.
  • Τοποθετήστε τις φράουλες σας σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό. Μετακινήστε τα με τα χέρια σας και στη συνέχεια στεγνώστε τα με μια πετσέτα.
  • Ή, ρίξτε 1 φλιτζάνι (237 ml) ξύδι για κάθε 3 φλιτζάνια (710 ml) νερό σε ένα μπολ. Ανακατέψτε 2-3 φράουλες κάθε φορά για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό.

Πλύσιμο φραουλών στο νερό

Αφαιρέστε τις κακές ή χαλασμένες φράουλες. Ωστόσο, μην τα πλένετε πριν να είστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσετε, καθώς οι φράουλες λειτουργούν σαν σφουγγάρια. Απορροφούν γρήγορα το νερό, γεγονός που επιταχύνει την αλλοίωση.

  • Πετάξτε τις φράουλες που είναι μελανιασμένες, μουχλιασμένες ή μη ώριμες. Κρατήστε φράουλες που έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα και είναι παχουλές.
  • Μην αφαιρείτε το στέλεχος πριν το πλύνετε γιατί έτσι οι φράουλες απλώς θα απορροφήσουν νερό.

Τοποθετήστε τις φράουλες σε ένα μεγάλο καθαρό τρυπητό. Είναι σημαντικό να μην τα βυθίζετε ποτέ σε νερό.

  • Πλένουμε τις φράουλες κάτω από καθαρό τρεχούμενο νερό.
  • Συνεχίστε να τα μετακινείτε απαλά με τα χέρια, φροντίζοντας να πλένονται το καθένα.

Τα καθαρίζουμε σε μια λεκάνη με δροσερό νερό εναλλακτικά.

  • Κρατήστε μερικές φράουλες στο χέρι και περάστε τις στο νερό.
  • Αντί να βυθίζονται, οι φράουλες πρέπει να ξεπλένονται γρήγορα.

Στεγνώστε τις φράουλες. Όταν αφεθούν υγρά, τα μούρα αρχίζουν να πέφτουν άσχημα γρήγορα. Ακόμα κι αν αφεθούν υγρά για να στεγνώσουν στον αέρα, θα απορροφήσουν το νερό και θα έχουν λιγότερο γλυκιά γεύση.

  • Τα αφήνουμε να στραγγίσουν στο σουρωτήρι για ένα λεπτό.
  • Στεγνώστε τα με χαρτοπετσέτα. Προσέξτε να μην καταστρέψετε τα φρούτα.
  • Εναλλακτικά, απλώστε τα σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και τρίψτε τα απαλά να στεγνώσουν.

Καθαρισμός Φράουλες με Διάλυμα Ξυδιού

Καθαρίστε τις φράουλες πιο καλά με διάλυμα ξιδιού. Αυτό βοηθά επίσης να μην χαλάσουν πολύ γρήγορα στο ψυγείο. Είναι απογοητευτικό να αγοράζεις ένα χαρτοκιβώτιο φράουλες και να τις βρίσκεις καλυμμένες με λευκό θολό δύο μέρες αργότερα.

  • Θα πρέπει να πετάξετε τις φράουλες που είναι μουχλιασμένες ή στριμωγμένες.
  • Και πάλι, κρατήστε το στέλεχος μέχρι να είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε τα μούρα στη συνταγή σας ή να φάτε.

Ετοιμάστε το διάλυμα ξιδιού. Θα χρειαστείτε λευκό ξύδι και μια λεκάνη ή νεροχύτη.

  • Γεμίστε τη μισή καθαρή λεκάνη ή νεροχύτη με κρύο νερό. Βεβαιωθείτε ότι το νερό δεν είναι ζεστό.
  • Προσθέστε 1 φλιτζάνι ξύδι για κάθε 3 φλιτζάνια νερό.
  • Ανακατέψτε καλά το διάλυμα με το χέρι σας.

Πιάσε δύο ή τρεις φράουλες. Θα καθαρίσεις μερικές φράουλες εκείνη τη στιγμή. Αυτό διασφαλίζει ότι καθαρίζετε το καθένα σωστά.

  • Περάστε δυνατά τις φράουλες για περίπου 30 δευτερόλεπτα μέσα από το διάλυμα ξιδιού.
  • Ξεπλύνετε καλά αυτές τις φράουλες κάτω από κρύο νερό. Δεν θέλετε να μείνει τίποτα από τη γεύση του ξιδιού στα φρούτα.
  • Στεγνώστε τα φρούτα με χαρτί κουζίνας ή στεγνώστε τα απαλά με μια πετσέτα κουζίνας.

Image by azerbaijan_stockers on Freepik

Διαβάστε
ακόμα