Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ο πιο τραγανός και εύκολος μπακλαβάς από τη Σμύρνη!

Απόλυτη γεύση!

Είναι κάποιες συνταγές που όταν τις δοκιμάζεις για πρώτη φορά τις κρατάς για πάντα! Έτσι είναι και η παρακάτω συνταγή!

Την δοκίμασα για πρώτη φορά και ξετρελάθηκα. Η συνταγή είναι φερμένη από την Σμύρνη από την γιαγιά του συζύγου μου.

Τι την κάνει ξεχωριστή; Το σιρόπι είναι όσο πρέπει και τα φύλλα της βγαίνουν τραγανά και παραμένουν έτσι για μέρες. Αυτό επιτυγχάνεται με το στρώσιμο που γίνονται τα φύλλα. Βάζουμε δύο – δύο τα φύλλα. Και όχι όπως γίνεται ο κλασικός μπακλαβάς το ένα πάνω στο άλλο. Όπως θα δείτε και από τις φωτογραφίες απλώνουμε το πρώτο φύλλο αλείφουμε το φύλλο με βούτυρο και ρίχνουμε ρίχνουμε το μείγμα. Έπειτα άλλο ένα φύλλο από πάνω ,βούτυρο, μείγμα και κατόπιν κάνουμε πιέτες τα φύλλα και τα τοποθετούμε στο ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα. Το μυστικό επίσης είναι ότι με αυτό τον τρόπο ο μπακλαβάς ψήνεται παντού ομοιόμορφα!

Αυτό κάνει και την διαφορά!

Υλικά για το μείγμα:

450 γρ. κρούστα Βηρυτού.

3 κούπες τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια.

200 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο.

1 κουταλάκι σούπας κανέλα

1 κουταλάκι σούπας ζάχαρη λευκή.

3 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά.

Για το σιρόπι

  • 1 και ½ ποτήρι (375 γρ) ζάχαρη.
  • 1 ποτήρι νερό (250 γρ).
  • 1 κουταλάκι της σούπας λεμόνι.
  • 1 στικ βανίλια.

Όπως είπαμε και παραπάνω στρώνουμε τα φύλλα ανά δυάδα και τα τοποθετούμε στο ταψί.

Την προσοχή σας στο σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά στη κατσαρόλα. δεν ανακατεύουμε δε δοκιμάζουμε. όταν πάρει βράση η κατσαρόλα σε 6 λεπτά μετά το κατεβάζουμε να κρυώσει.

Ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς σε προ θερμασμένο φούρνο. Όταν βγει ο μπακλαβάς ρίχνουμε το σιρόπι που είναι κρύο απαλά απαλά ραντίζοντάς τον με ένα κουταλάκι.

Δεν χρειάζεται να το πνίξουμε με το σιρόπι.

Διαβάστε επίσης