Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ντοματόπιτα

Το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο

Καλή επιτυχία και να την φτιάξετε όλοι γιατί είναι η πιο ωραία πίτα του καλοκαιριού.

Υλικά

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • λίγο σουσάμι για την επιφάνεια

Για τη γέμιση

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κιλά ντομάτες ώριμες και σφιχτές (χωρίς φλούδα και υγρά)
  • 3 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα ή σε λεπτές φέτες)
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
  • 2 γεμάτες κουταλιές αλεύρι (καλαμποκάλευρο ή πίτουρο βρώμης)
  • 3 αυγά
  • 2½ φλ. γάλα φρέσκο
  • 1 κ.σ κοφτή ρίγανη αποξηραμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμενο πιπέρι
  • 400 γραμ. σκληρή φέτα σε τρίμματα (ή τουλομοτύρι)
  • 1/2 φλ ελιές της αρεσκείας σας (ψιλοκομμένες)

Εκτέλεση

  • Για την ντοματόπιτα με χωριάτικο φύλλο και φέτα, πρέπει πρώτα να ξεφλουδίσουμε τις ντομάτες και στη συνέχεια να φτιάξουμε την κρέμα ντομάτας με την απίστευτη καλοκαιρινή γεύση. Ξεκινώντας την ντοματόπιτα λοιπόν
  • Χαράζουμε σταυρωτά τη μύτη της κάθε ντομάτας και τη ζεματίζουμε, δηλαδή τη ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 30″.
  • Αμέσως μεταφέρουμε τις ντομάτες σε μπολ με κρύο νερό, προκειμένου να κοπεί ο βρασμός.
  • Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε πλασωτέ κατσαρόλα.
  • Σοτάρουμε τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα για 4-5 λεπτά, χωρίς να πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε το πελτέ και τον τρίβουμε για 1 λεπτό στη βάση της κατσαρόλας.
  • Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα (χωρίς τα ζουμιά).
  • Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 7 λεπτά να στεγνώσει τελείως η ντομάτα.
  • Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και τη ρίγανη, ανακατεύουμε.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Σε ένα μπολ, χτυπάμε με σύρμα τα αυγά το γάλα και αλατοπιπερώνουμε.
  • Περιχύνουμε τη γέμιση ανακατεύοντας.
  • Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να δέσει η κρέμα ντομάτας και να πήξει.
  • Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει η γέμιση της ντοματόπιτας.
  • Σε ένα λαδωμένο μακρόστενο ταψί 40×28 εκ., στρώνουμε 3 φύλλα τσαλακωτά, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
  • Φροντίζουμε τα χωριάτικα φύλλα να εξέχουν αρκετά από το χείλος του ταψιού.
  • Αδειάζουμε την μισή γέμιση της ντοματόπιτας, πασπαλίζουμε με το μισό τρίμμα φέτας και τις μισές ελιές.
  • Καλύπτουμε τη γέμιση με ένα φύλλο τσαλακωμένο.
  • Επαναλαμβάνουμε, με γέμιση κρέμα ντομάτας, τρίμμα φέτας και ελιές.
  • Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω στη γέμιση.
  • Καλύπτουμε την πίτα με τα τελευταία 2 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα και στρώνοντάς τα ελαφρώς τσαλακωμένα.
  • Χαράζουμε ελαφρά την πίτα στην επιφάνεια μόνο.
  • Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό, πεταχτά με τα δάχτυλα την επιφάνειά της.
  • Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  • Ψήνουμε την ντοματόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω και κάτω, τοποθετώντας το ταψί στην κάτω σχάρα.
  • Ψήνουμε για 40 λεπτά.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης