Ντοματοκεφτέδες παραδοσιακοί με όλα τα μυστικά τους.
Ντοματοκεφτέδες νησιώτικοι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Μια συνταγή που δεν λείπει από κανένα σπίτι το καλοκαίρι.
Υλικά
- 5 ώριμες και σφιχτές ντομάτες (ή ντοματάκια Σαντορίνης)
- 2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 2 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
- ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένο)
- 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη (ψιλοκομμένη)
- 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι (ψιλοκομμένο)
- 1 κ.σ μπούκοβο (σποράκια καυτερής πιπεριάς
- 1 αυγό χτυπημένο
- 1 φλ. κεφαλοτύρι πικάντικο τριμμένο (ή σκληρή φέτα σε τρίμματα)
- 4-5 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι. Τις βάζουμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, και τ’ ανακατεύουμε με κουτάλι για να μαραθούν απ’ την ντομάτα.
- Ρίχνουμε τα μυρωδικά, τη ρίγανη, το θυμάρι, το δυόσμο, και μετά το τυρί, το αυγό, το μπούκοβο και αλατοπιπερώνουμε.
- Λίγο-λίγο ανακατεύοντας προσθέτουμε και το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και κουταλιά-κουταλιά τηγανίζουμε να ροδίσουν, περίπου 2-3΄ από κάθε πλευρά.
- Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Μυστικό
- Πρέπει οπωσδήποτε να ρίξουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέσα στις ψιλοκομμένες ντομάτες για να μαραθεί από τα οξέα της ντομάτας. Αλλιώς, δεν προλαβαίνει να τηγανιστεί μέσα στους ντοματοκεφτέδες.
- Απαραίτητα στους ντοματοκεφτέδες πρέπει να βάλουμε μπόλικο φρέσκο δυόσμο.
- Δεν ζυμώνουμε το μείγμα ποτέ, γιατί δεν είναι κιμάς.
- Επειδή τους κάνουνε με κουτάλι στα νησιά τους λέμε και κουταλίτες.
- Ρίχνουμε λίγους λίγους ντοματοκεφτέδες για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
- Το καυτό λάδι πρέπει να καλύπτει τελείως τους ντοματοκεφτέδες.
Πηγή: argiro.gr