Συνταγή για νηστίσιμα τσουρέκια αφρός της Γκόλφω Νικολού
Αυτά τα τσουρέκια από τη Γκόλφω είναι εξαιρετικά.
Υλικά
Για το προζύμι
- Αλεύρι Για Τσουρέκια 100 γρ.
- Νερό 100ml χλιαρό
- Μαγιά 100 γρ. νωπή
- Για την ζύμη
- Αλεύρι Για Τσουρέκια 1 κιλό
- Ζαχαρη 300 γρ.
- Ηλιέλαιο 250 ml
- Φυσικό Χυμό Πορτοκάλι 200 ml
- Ξύσμα Πορτοκαλιού 20 γρ.
- Νερό 150ml χλιαρό
- Μαχλέπι 10 γρ.
- Κακουλέ 10 γρ.
- Μαστιχα 1/2 κουταλάκι σκόνη
- Αλατι 10 γρ.
Θυμάστε που όταν ήμασταν παιδιά και πλησίαζε το Πάσχα το σπίτι της μαμάς και της γιαγιάς γέμιζε με υπέροχες μυρωδιές από τα τσουρέκια που ψήνονταν στον φούρνο;
Λοιπόν αυτές οι μυρωδιές θα έρθουν και πάλι στην μνήμη μας φτιάχνοντας αυτά τα μυρωδάτα, νηστίσιμα τσουρέκια της Γκόλφως Νικολού. Τα νηστίσιμα τσουρέκια της σημερινής μας συνταγής μπορούμε να τα απολαύσουμε όλη την περίοδο της Σαρακοστής.
Επίσης είναι φυσικά ιδανικά τσουρέκια για εμάς και τα παιδιά μας τις ημέρες του Πάσχα. Είναι αρκετά μυρωδάτα αφού περιέχουν μαστίχα, μαχλέπι και κακουλέ και το πιο σημαντικό; Είναι σπιτικά και αφρός. Υπέροχα επίσης είναι και τα τα νηστισιμά τσουρέκια της Sofia Kara που κάναν θραύση και αξίζει να τα δοκιμάσετε.
Από την ζύμη και μόνο καταλαβαίνουμε πόσο νόστιμα θα γίνουν αυτά τα νηστήσιμα τσουρέκια αφρός της Γκόλφως , αφού το ζυμαράκι τους φαίνεται απλά αφράτο, σαν βαμβάκι. Όταν ψηθούν θα διαπιστώσετε κι εσείς ότι κυριολεκτικά είναι σαν βαμβάκι. Μυρίζουν και έχουν γεύση σαν τα παραδοσιακά τσουρέκια της γιαγιάς και γι’ αυτό τα αγαπάμε τόσο.
Εκτέλεση για το προζύμι
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό και την νωπή μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά μας. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι για τσουρέκια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να πάρουμε έναν παχύρρευστο χυλό. Αφού το προζύμι είναι έτοιμο το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για μισή ώρα σε πολύ ζεστό μέρος για να φουσκώσει.
Εκτέλεση για τα νηστίσιμα τσουρέκια
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μαχλέπι, το κακουλέ και την σκόνη μαστίχας. Προσθέτουμε επίσης το ξύσμα πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, την ζάχαρη, το αλάτι, τον χυμό πορτοκαλιού τον οποίο τον έχουμε σουρώσει από τις ίνες του και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
Αφού ανακατέψουμε λίγο το μείγμα, προσθέτουμε το προζύμι αφού πρώτα το έχουμε αφήσει να φουσκώσει για μισή ώρα. Ανακατεύουμε λίγο με την κουτάλα. Στην συνέχεια συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τα χέρια μας. Αφού ανακατέψουμε για λίγο με τα χέρια προσθέτουμε το χλιαρό νερό. Ξεκινάμε να ζυμώνουμε την ζύμη μας.
Μεταφέρουμε την ζύμη μας στον πάγκο εργασίας ρίχνοντας πρώτα στον πάγκο λίγο αλεύρι. Η ζύμη μας δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε και στον αλευρωμένο πάγκο για λίγο. Αφού είναι έτοιμη η ζύμη ρίχνουμε λίγο αλευράκι από τον πάγκο και πάνω στην ζύμη.
Βάζουμε την ζύμη μας στο μπολ και την τοποθετούμε για μία ώρα σε πολύ ζεστό μέρος. Αφού περάσει η μία ώρα, λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και μεταφέρουμε την ζύμη στον πάγκο. Παίρνουμε ένα μαχαίρι και κόβουμε την ζύμη σε δύο οριζόντια κομμάτια.
Στην συνέχεια κόβουμε το κάθε οριζόντιο κομμάτι σε μικρότερα κομμάτια, για να πάρουμε μεσαίου μεγέθους στρογγυλές μπάλες. Πλάθουμε λοιπόν τα κομμάτια μας σε μπάλες. Αφού φτιάξουμε τις μπάλες ζύμης τις βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε τις μπάλες ζύμης για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσουν.
Ραντίζουμε τα τσουρέκια με νερό επειδή είναι νηστίσιμα και τα γαρνίρουμε με σουσάμι, αμύγδαλο ή ό,τι άλλο μας αρέσει. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Tips για Νηστίσιμα τσουρέκια αφρός της Γκόλφως
Το προζύμι και την ζύμη μπορούμε να το βάλουμε σε προθερμασμένο φούρνο ή στο καλοριφέρ ή κοντά στο τζάκι. Την ζύμη μπορούμε να την αφήσουμε και μιάμιση ώρα σε ζεστό μέρος. Μαστίχα μπορούμε να μην βάλουμε. Αντί για ηλιέλαιο μπορούμε να βάλουμε καλαμποκέλαιο. Την ζύμη μπορούμε να την φτιάξουμε και στο ζυμωτήριο.
Αν θέλετε να κάνετε τσουρέκια πλεξούδες, τα αφήνετε να ψηθούν για 20 περίπου λεπτά. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε λίγο μέλι στο νερό που θα ραντίσετε τα τσουρέκια πριν το ψήσιμο.
Πηγή: daddy-cool.gr