Είναι πραγματικά πεντανόστιμα!
Τα πιο εύκολα και αφράτα Νηστίσιμα Τσουρέκια με ίνες. Κάνεις δε θα καταλάβει ότι δεν περιέχουν αυγά και γάλα. Είναι πραγματικά πεντανόστιμα!
Υλικά
- 85 γρ. φρέσκια μαγιά
- 100 γρ. χλιαρό νερό
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 100 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 320 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. φυσικός χυμός πορτοκάλι
- 150 γρ. ηλιέλαιο
- ξύσμα από μισό πορτοκάλι
- 1 φακελάκι μαχλέπι
- 1 βανιλίνη
- 830 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 1 κ.γ. μέλι
- 2 κ.γ. νερό
- σουσάμι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη νωπή μαγιά, το χλιαρό νερό, τα 100 γρ. ζάχαρη, τα 100 γρ. αλεύρι για τσουρέκι και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 30′-40′.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα 320 γρ. ζάχαρη, το φυσικό χυμό πορτοκάλι, το ηλιέλαιο, το ξύσμα, το μαχλέπι, τη βανιλίνη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 830 γρ. αλεύρι.
- Προσθέτουμε και το αρχικό μείγμα μαγιάς και ανακατεύουμε καλά.
- Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί για περίπου 3 με 4 ώρες. Θέλει υπομονή διότι η ζύμη δεν περιέχει αυγά και γάλα και θα αργήσει να φουσκώσει.
- Βάζουμε λίγο ηλιέλαιο στον πάγκο της κουζίνας, βάζουμε πάνω τη ζύμη και τη ζυμώνουμε ελαφρώς.
- Κόβουμε τη ζύμη στη μέση, στη συνέχεια κάθε κομμάτι στα 3 και τα κάνουμε συνολικά 6 μπαστούνια.
- Παίρνουμε 3 μπαστούνια, τα πλέκουμε σε σχήμα πλεξούδας και με την ίδια διαδικασία κάνουμε και τη δεύτερη πλεξούδα.
- Βάζουμε τα τσουρέκια σε λαδόκολλα σε ένα ταψί, τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για περίπου 1-2 ώρες.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το μέλι με το νερό, αλείφουμε τα τσουρέκια και ρίχνουμε σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για περίπου 45′.
Πηγή: dimitrismichailidis.com