Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Νευροψυχολόγος αποκαλύπτει: Το no1 μυστικό για την ανατροφή παιδιών που έχουν κίνητρο να πετύχουν στη ζωή τους

Εμπιστοσύνη!

Μερικές φορές, τα πράγματα είναι πιο απλά απ’ όσο πιστεύουμε όσον αφορά στην ανατροφή των παιδιών μας

Η ανατροφή ενός παιδιού ξεκινά στη βρεφική ηλικία και ολοκληρώνεται λίγο πριν την ενηλικίωσή του. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, τόσο ο γονιός όσο και το παιδί περνούν από διάφορες φάσεις – άλλοτε ήρεμες και γαλήνιες και άλλοτε γεμάτες ένταση. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να συμφωνήσουμε πως το μεγάλωμα ενός παιδιού αποτελεί μια απαιτητική πρόκληση και πως κάθε γονιός κάνει το καλύτερο που μπορεί για τη διαπαιδαγώγησή του.

Αν, τώρα, θέλεις να μεγαλώσεις ένα παιδί που να είναι χαρούμενο, ικανοποιημένο από τη ζωή του και να έχει κίνητρα να πετύχει, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τη συμβουλή της επιστήμης. Ο νευροψυχολόγος Ουίλιαμ Στίξρουντ αποκαλύπτει το no1 μυστικό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς που μεγαλώνουν παιδιά. Ποιο είναι αυτό; Περισσότερη εμπιστοσύνη, λιγότερη ανησυχία. Αυτή η «χρυσή» συμβουλή μπορεί να ωφελήσει πραγματικά τα παιδιά, ωστόσο είναι αρκετά αγχωτική για τους γονείς, αφού χάνουν την αίσθηση του ελέγχου.

Πώς να οδηγήσεις το παιδί σου στο μονοπάτι της ευτυχίας

Η ενθάρρυνση των παιδιών να είναι αυτόνομα και ανεξάρτητα, τους δίνει αυτοπεποίθηση και τους ωθεί να πατήσουν γερά στα πόδια τους και να στηριχθούν στις δυνάμεις τους. Αποκτούν κίνητρο να μάθουν νέα πράγματα, διευρύνοντας τις γνώσεις τους, γεγονός που συμβάλλει στην ουσιαστική εξέλιξή τους. Οι ενήλικες που ως παιδιά είχαν αυτοπεποίθηση, θέτουν πιο φιλόδοξους στόχους και δουλεύουν γι’ αυτούς μέχρι να τους πετύχουν. Πολύ δύσκολα θα τα παρατήσουν, αφού θεωρούν χρέος τους να πετύχουν τον σκοπό τους.

Ο νευροεπιστήμονας τονίζει πως πρέπει θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν κίνητρο, γιατί η επιτυχία σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής προέρχεται από αυτή ακριβώς την εσωτερική επιθυμία. Μόνο έτσι τα παιδιά θα κάνουν άλματα προόδου και θα πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Ως γονιός, μπορείς να το συμβουλέψεις χωρίς, όμως, ποτέ να επιβάλλεις την άποψη και τις πεποιθήσεις σου. Το παιδί πρέπει να χτίσει τη ζωή του με τις δικές του επιλογές. Αν, λοιπόν, δυσκολεύεσαι να περιορίσεις τον έλεγχο του παιδιού σου, διότι ανησυχείς και φοβάσαι, τότε ξεκίνα, δίνοντάς του τον χώρο και τον χρόνο να πάρει κάποιες αποφάσεις και ν εκφράσει τις σκέψεις του.

Το παιδί πρέπει να συνειδητοποιήσει πώς θέλει να είναι η ζωή του και ποιο θέλει να είναι αυτό μέσα στη ζωή του. Η αυτονομία, λοιπόν, θα το βοηθήσει να δώσει απαντήσεις σε προσωπικά ερωτήματα, ώστε να προχωρήσει παρακάτω. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαθούν τα όρια. Καλό θα ήταν οι γονείς να δώσουν προτεραιότητα στην επικοινωνία και να μην έρχονται σε αντιπαράθεση με το παιδί τους, διότι αυτή η στάση θα φέρει αρνητικό αποτέλεσμα. «Η ηρεμία είναι μεταδοτική», καταλήγει ο νευροψυχολόγος.

πηγή:https://jenny.gr

Διαβάστε επίσης