Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Νεράντζι γλυκό κουταλιού

Νεράντζι γλυκό κουταλιού, το αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.

Το νεράντζι γλυκό κουταλιού είναι παραδοσιακό γλυκό κουταλιού που το φτιάχνουμε στα νησιά, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος του Φεβρουαρίου είναι η ιδανική περίοδος για να το φτιάξετε.

Υλικά

  • 8 χοντρόφλουδα νεράτζια (γερά και σφιχτά)
  • 1 kg ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 2 φλ. νερό (1/2 λίτρο)
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι

Νεράντζι γλυκό κουταλιού

Ακολουθούμε τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του. Επιλέγουμε πάντα χοντρόφλουδα νεράντζια με σφιχτή σάρκα χωρίς χτυπήματα.

  • Πλένουμε καλά τα νεράντζια και με ψιλό τρίφτη (τον πολύ ψιλό τρίφτης του τυριού) τρίβουμε την εξωτερική πορτοκαλί φλούδα. Φροντίζουμε να τρίψουμε λίγο, και πολύ επιφανειακά την εξωτερική φλούδα, γιατί θέλουμε να κρατήσουμε τα υπέροχα αρώματα του νεραντζιού, που βρίσκονται επάνω στη φλούδα.
  • Αφαιρούμε οριζόντια μια μικρή φέτα και από τις δύο πλευρές του φρούτου (το πάνω και το κάτω μέρος).
  • Χαράζουμε κατά μήκος στα τέσσερα τα νεράντζια.
  • Αφαιρούμε τις φλούδες με προσοχή για να μη σπάσουν.
  • Στο τέλος θα έχουμε 32 φλούδες.
  • Τυλίγουμε τις φλούδες σε ρολό, φτιάχνουμε δηλαδή καρουλάκια και με χοντρή βελόνα και κλωστή, τις περνάμε σε αρμαθιά σαν κολιέ (γιρλάντες).
  • Σε νερό που βράζει βουτάμε τις φλούδες για 4-5 λεπτά, τις βγάζουμε, αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
  • Ζεματάμε ακόμα μια φορά το νεράντζι και στραγγίζουμε.
  • Τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό και τα αφήνουμε για 12 ώρες.
  • Αλλάζουμε το νερό 3-4 φορές για να ξεπικρίσουν.
  • Τα στραγγίζουμε καλά και τα αφήνουμε πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν.
  • Αφαιρούμε την κλωστή.
  • Πλέον έχουν πάρει το σχήμα ρολού-καρουλάκι και η φλούδα έχει κρατήσει όλο το άρωμα και τη σφριγηλή υφή της.
  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση τη ζάχαρη, μαζί με το νερό και αφήνουμε να βράσει το σιρόπι για 5-6 λεπτά.
  • Τότε προσθέτουμε τις φλούδες-καρουλάκια, είτε σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι, είτε ακολουθώντας το δικό μου μυστικό, και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά το γλυκό και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  • Αν χρειάζεται το σιρόπι καλύτερο δέσιμο, ξαναβάζουμε το γλυκό στη φωτιά για λίγα λεπτά ακόμα.
  • Προς το τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, και συνεχίζουμε το βράσιμο για 2-3 λεπτά.
  • Αφήνουμε το γλυκό κουταλιού στην κατσαρόλα να κρυώσει τελείως.
  • Πότε-πότε ανακινούμε την κατσαρόλα για να ποτίζονται και να ρουφούν σιρόπι οι φλούδες.
  • Αφού κρυώσει το διατηρούμε σε καθαρό αποστειρωμένο βάζο, σε δροσερό σημείο της κουζίνας.
  • Δεν χρειάζεται ψυγείο.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης