Νεφρά: Οι 9 «Χρυσοί Κανόνες» για την Προστασία τους

Forever Woman

Γιατί τα νεφρά είναι τόσο σημαντικά;


Τα νεφρά κάνουν μια εξαιρετική δουλειά, εργάζονται ασταμάτητα, κρατούν τον οργανισμό μας υγιή, αλλά σπάνια τους δείχνουμε την προσοχή που αξίζουν. Tα νεφρά μας είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά, όχι μόνο από άποψη ανατομίας, αλλά κυρίως για τις λειτουργίες που εκτελούν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μία κύρια λειτουργία των νεφρών είναι να απομακρύνουν τα προϊόντα των αποβλήτων και την περίσσεια υγρών από το σώμα. Αυτά απομακρύνονται μέσω των ούρων. Η διαδικασία αυτή είναι αναγκαία για τη διατήρηση σταθερής ισορροπίας των χημικών ουσιών του σώματος μας.

Οι νεφροί είναι ισχυρά χημικά εργοστάσια που εκτελούν τις ακόλουθες λειτουργίες:

1. Απόρριψη αποβλήτων: Τα νεφρά αποτελούν το κύριο όργανο για τη διάλυση και την εξάλειψη των αποβλήτων από το αίμα, όπως η ουρία, η κρεατινίνη και άλλες τοξίνες.

2. Ρύθμιση του νερού και των ηλεκτρολυτών: Τα νεφρά ρυθμίζουν τη σύνθεση του αίματος, διατηρώντας το σωστό επίπεδο υγρασίας και ισορροπία ηλεκτρολυτών όπως το νάτριο, το κάλιο και το φώσφορο.

3. Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης: Τα νεφρά συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ελέγχοντας την ποσότητα του αίματος που κυκλοφορεί στον οργανισμό και τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων.

4. Παραγωγή ορμονών: Τα νεφρά παράγουν ορμόνες που συμμετέχουν στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος, της παραγωγής κόκκαλων, της ερυθροποίησης του αίματος και άλλων βιολογικών λετουργιών.

5. Διατηρούν την υγεία των οστών: Παράγει μια δραστική μορφή της βιταμίνης D απαραίτητη για ισχυρή, υγιή οστά.

6. Ρυθμίζουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων: Οι νεφροί παράγουν ορμόνες που προειδοποιούν τα οστά να παράγουν ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία παρέχουν οξυγόνο σε όλο το σώμα.

5 συνήθειες που βλάπτουν τα νεφρά μας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να βλάψει τα νεφρά του χωρίς να το καταλάβει. Ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα είναι τα εξής:

1. Ακατάλληλη διατροφή: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού, τροφών με υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης, λίπους και ζάχαρης μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά. Το αλάτι αποτελεί την κύρια πηγή νατρίου. Όταν καταναλώνουμε υπερβολικά μεγάλη ποσότητα νατρίου, τα νεφρά μας δουλεύουν δυο φορές περισσότερο και αυτό επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη υγεία τους.

2. Αλκοόλ: Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά. Το οινόπνευμα περιέχει τοξίνες και χημικές ουσίες που είναι πολύ επιθετικές για τα νεφρά και το συκώτι.

3. Έλλειψη νερού: Η έλλειψη ύδατος μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία επιβαρύνει τα νεφρά και μπορεί να προκαλέσει βλάβη μακροπρόθεσμα.

4. Χρόνιες ασθένειες και χρήση φαρμάκων: Ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως η διαβήτης και η υπέρταση, καθώς και φάρμακα όπως αναλγητικά μπορούν να έχουν σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης στα νεφρά.
5. Η αντίσταση στην ανάγκη για ούρηση: Όταν το σώμα μας, μάς λέει να πάμε στην τουαλέτα, είναι σημαντικό να ανακουφιστούμε όσο το δυνατόν συντομότερα. Η συγκράτηση των ούρων είναι κακή ιδέα, επειδή μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια ή σε ακράτεια.

Νεφρική Ανεπάρκεια

Η νεφρική ανεπάρκεια αναφέρεται στην κατάσταση όπου τα νεφρά δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά για να διατηρήσουν την κανονική λειτουργία του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να απομακρύνουν αποτελεσματικά τα απόβλητα και τα υγρά από το αίμα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα των τοξικών ουσιών στο αίμα και να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία μας.

Η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως χρόνιες νεφρικές νόσουςδιαβήτηυπέρτασηαρτηριακή νόσο, αυτοάνοσες νόσους, απώλεια αίματος, λοίμωξη, τραυματισμούς και κατανάλωση τοξικών ουσιών.

Η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να είναι οξεία και χρόνια. Στην οξεία νεφρική ανεπάρκεια τα νεφρά σταματούν ξαφνικά να λειτουργούν, με αποτέλεσμα οι περιττές κι επικίνδυνες ουσίες να μην φιλτράρονται αλλά να συσσωρεύονται στον οργανισμό. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αφορά σε βλάβη των νεφρών, η οποία προκαλεί μία προοδευτική και μη αναστρέψιμη μείωση της λειτουργίας τους.

Από  τα πρώτα  στάδια  της νεφρικής ανεπάρκειας  παρουσιάζονται βαθμιαία διάφορα συμπτώματα όπως :
 – Περιορισμένη παραγωγή ούρων,
 – Οίδημα κάτω άκρων,
 – Ανορεξία,
 – Άγχος,
 – Δύσπνοια,
 – Πόνος στο θώρακα.

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ήπια και μπορεί να είναι ασυμπτωματική για πολλά χρόνια. Βαθμιαία όμως και με την επιδείνωση της νόσου, τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:
 – Περιορισμένη παραγωγή ούρων
 – Οίδημα κάτω άκρων,
 – Καταβολή,
 – Ναυτία ή και έμετοι,
 – Ανορεξία,
 – Κεφαλαλγία,
 – Απώλεια βάρους,
 – Σύγχυση.

Η θεραπεία της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας είναι αρχικά συντηρητική και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κι επιπλοκών της. Όταν όμως αυτή δεν είναι αρκετή τότε είναι απαραίτητη η αιμοκάθαρση μέχρι την ανάκαμψη της νεφρικής λειτουργίας του ασθενούς. Στο τελικό στάδιο της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ο ασθενής χρειάζεται άμεση υποστήριξη της νεφρικής λειτουργίας, με αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, ή μεταμόσχευση νεφρού.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατέψω τα νεφρά μου;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προστατεύσουμε τα νεφρά μας και να διατηρήσουμε την υγεία τους. Ορισμένοι από τους τρόπους αυτούς είναι οι εξής:

 – Φροντίζουμε για την ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης.
 – Δεν αμελούμε τον τακτικό έλεγχο και τη ρύθμιση του σακχάρου μας.
 – Ασκούμαστε τακτικά και περιορίζουμε τον καθιστικό τρόπο ζωής.
 – Ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, περιορίζοντας την πρόσληψη αλατιού, ζάχαρης, ζωικών λιπών. 
 – Δοκιμάζουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για την προστασία των νεφρών
 – Κρατάμε ενυδατωμένο τον οργανισμό μας, πίνοντας νερό και περιορίζοντας τα αναψυκτικά.
 – Είναι απαραίτητη η διακοπή του καπνίσματος.
 – Αποφεύγουμε την κατάχρηση φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά και τα αντιφλεγμονώδη.
 – Κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος και ούρων.

Συμπέρασμα:

Τα νεφρά αποτελούν ζωτικής σημασίας όργανα του ανθρώπινου σώματος. Είναι το φυσικό φίλτρο του οργανισμού, το οποίο φιλτράρει και αποβάλλει κάθε ανεπιθύμητη ουσία. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι πολλά νεφρικά προβήματα μπορούν να διορθωθούν με αλλαγές στην διατροφή μας.

Πηγή: www.heals.gr