Νέα θεραπεία ψευδαργύρου «μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της χαμένης ακοής»

Forever Woman

Όποιος έχει πάει ποτέ σε μια δυνατή συναυλία ξέρει την αίσθηση του βουητού στα αυτιά.

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν προσωρινή ή και μόνιμη απώλεια ακοής ή δραστικές αλλαγές στην αντίληψή τους για τον ήχο αφού σταματήσουν οι δυνατοί θόρυβοι. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον βιολογικό μηχανισμό της απώλειας ακοής που προκαλείται από τον δυνατό θόρυβο, ο οποίος τους βοήθησε να βρουν έναν τρόπο να την αποτρέψουν. Όταν εκτίθενται σε δυνατούς θορύβους, μερικοί άνθρωποι βιώνουν προσωρινή ή ακόμα και μόνιμη απώλεια ακοής ή δραστικές αλλαγές στην αντίληψή τους για τον ήχο αφού σταματήσουν οι δυνατοί θόρυβοι. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ ανακάλυψαν τώρα ότι αυτή η απώλεια ακοής που προκαλείται από τον θόρυβο προέρχεται από κυτταρική βλάβη στο εσωτερικό αυτί που σχετίζεται με την περίσσεια ψευδάργυρου που επιπλέει ελεύθερα, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για τη σωστή κυτταρική λειτουργία και την ακοή.

Forever Woman
Thanos Tzounopoulos

Τα πειράματά τους έδειξαν ότι φάρμακα που λειτουργούν ως μοριακά σφουγγάρια που παγιδεύουν την περίσσεια ψευδάργυρου μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της χαμένης ακοής ή εάν χορηγηθούν πριν από την αναμενόμενη έκθεση σε δυνατό ήχο, μπορούν να προστατεύσουν από την απώλεια ακοής. «Η απώλεια ακοής που προκαλείται από το θόρυβο μπορεί να είναι εξουθενωτική. Μερικοί άνθρωποι αρχίζουν να ακούν ήχους που δεν υπάρχουν, αναπτύσσοντας μια πάθηση που ονομάζεται εμβοές, η οποία επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου», δήλωσε ο καθηγητής Θάνος Τζουνόπουλος από το Κέντρο Ερευνών Ακοής του Πίτσμπουργκ.

«Η απώλεια ακοής που προκαλείται από το θόρυβο βλάπτει εκατομμύρια ζωές, αλλά, επειδή η βιολογία της απώλειας ακοής δεν είναι πλήρως κατανοητή, η πρόληψη της απώλειας ακοής είναι μια συνεχής πρόκληση».

Για να λάβουν τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings of the NationalAcademy of Sciences, η ομάδα μελέτησε τα κύτταρα του εσωτερικού αυτιού των ποντικών. Διαπίστωσαν ότι ώρες αφότου τα ποντίκια εκτίθενται σε δυνατό θόρυβο, το επίπεδο ψευδάργυρου στο εσωτερικό τους αυτί αυξάνεται, κάτι που τελικά οδηγεί σε κυτταρική βλάβη και διαταράσσει την
κανονική επικοινωνία κυττάρου με κύτταρο.

Ευτυχώς, τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με μια ένωση βραδείας απελευθέρωσης που παγίδευε περίσσεια ελεύθερου ψευδαργύρου ήταν λιγότερο επιρρεπή σε απώλεια ακοής και προστατεύονταν από βλάβες που προκαλούνται από τον θόρυβο. Αυτό ανοίγει την πόρτα για μια πιθανή λύση στο πρόβλημα και θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και ελάχιστα επεμβατικών θεραπειών, ακόμη και προϊόντων για την προστασία των θεατών και των μουσικών στο μέλλον.

Οι ερευνητές ελπίζουν να δοκιμάσουν περαιτέρω αυτή τη θεραπεία με στόχο να τη καταστήσουν τελικά διαθέσιμη ως μια απλή, χωρίς ιατρική συνταγή επιλογή για την προστασία από την απώλεια ακοής.

Πηγή: https://www.goodnewsnetwork.org/