Σοκολατένια και πεντανόστιμα
Ποιος θα πει όχι σε ένα λαχταριστό κομμάτι μπράουνι με τη μελωμένη, σοκολατένια του καρδιά; Κανείς, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, που θα τους αρέσει πολύ το κέρασμα με αυτά τα δεντράκια από μπράουνι και που μπορούν μάλιστα να συμμετάσχουν στη διακόσμησή τους.
Υλικά
Κομμάτια: 18
Για το μπράουνι
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού σκόνη καφές εσπρέσο
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
- 680 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 230 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε μέτρια κομμάτια + λίγο για το σκεύος
- 300 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 4 αυγά μεγάλου μεγέθους
- 2 κρόκοι αυγών
Για το γλάσο και τη διακόσμηση
- 170 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 520 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- ελάχιστο αλάτι
- πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
- 18 ζαχαρωτά μπαστουνάκια πολύχρωμη τρούφα ή χρωματιστά κας κας, για τη διακόσμηση
Μπράουνι
- Για να φτιάξουμε μπράουνι χριστουγεννιάτικα δεντράκια, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Στη συνέχεια, στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις περίπου 20 x 30 εκ.
- Το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σκόνη εσπρέσο και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.
- Στερεώνουμε ένα ευρύχωρο ανοξείδωτο ή πυρίμαχο μπολ στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό, προσέχοντας ο πυθμένας του μπολ να μην ακουμπάει την επιφάνεια του νερού (φτιάχνουμε, δηλαδή, ένα μπεν μαρί).
- Μέσα στο μπολ ρίχνουμε 500 γρ. από την κουβερτούρα και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να αναμειχθούν καλά.
- Αποσύρουμε το μπολ από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι απλώς να ενσωματωθεί.
- Τέλος, προσθέτουμε και την υπόλοιπη κουβερτούρα, σε μικρά κομμάτια, και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
- Ψήνουμε για 28-30 λεπτά, μέχρι το γλυκό να εμφανίσει μια γυαλιστερή και λεπτή κρούστα στην επιφάνεια, γεμάτη ρωγμές.
- Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο και ωραία ημίρρευστο στο εσωτερικό, βυθίζουμε στο κέντρο του μια οδοντογλυφίδα: θα πρέπει να βγει με βρεγμένα ψίχουλα κολλημένα πάνω της.
- Ξεφουρνίζουμε το μπράουνι και το αφήνουμε κατά μέρος, μέσα στο ταψάκι, για 30 λεπτά.
- Έπειτα, το βγάζουμε από το ταψάκι ανασηκώνοντάς το από τη λαδόκολλα.
- Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για αρκετές ώρες ή για ένα βράδυ.
Γλάσο και διακόσμηση
- Ρίχνουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ πάγκου και το χτυπάμε με το φτερό έως ότου αφρατέψει καλά.
- Προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν σε ένα ομοιογενές και αφράτο μείγμα.
- Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και όσο χρώμα ζαχαροπλαστικής χρειάζεται για να γίνει το μείγμα όσο έντονα πράσινο θέλουμε.
- Χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να ενσωματωθεί ομοιόμορφα το χρώμα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και προσαρμόζουμε μύτη με μικρό άνοιγμα-αστέρι.
- Κόβουμε το μπράουνι στη στενή πλευρά του σε 3 ίσιες μακριές λωρίδες και έπειτα την καθεμία σε 6 τρίγωνα με εναλλάξ διαγώνιες τομές, ώστε συνολικά να έχουμε 18 τρίγωνα κομμάτια.
- Κόβουμε το καμπύλο τμήμα από τα 6 ζαχαρωτά μπαστουνάκια και τα αφήνουμε στην άκρη (θέλουμε μόνο το ίσιο κομμάτι τους).
- Βυθίζουμε κάθε ίσιο μπαστουνάκι στη μία βάση από κάθε τρίγωνο κομμάτι μπράουνι, για να φτιάξουμε τον «κορμό» του κάθε μικρού δέντρου.
- Με την πράσινη κρέμα που ετοιμάσαμε σχηματίζουμε ένα ζιγκ ζαγκ σε κάθε «δεντράκι» και πασπαλίζουμε με τη χρωματιστή τρούφα .
Πηγή:https://www.gastronomos.gr/







