Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μπράουνι χριστουγεννιάτικα δεντράκια

Σοκολατένια και πεντανόστιμα

Ποιος θα πει όχι σε ένα λαχταριστό κομμάτι μπράουνι με τη μελωμένη, σοκολατένια του καρδιά; Κανείς, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, που θα τους αρέσει πολύ το κέρασμα με αυτά τα δεντράκια από μπράουνι και που μπορούν μάλιστα να συμμετάσχουν στη διακόσμησή τους.

Υλικά

Κομμάτια: 18

Για το μπράουνι

  •  150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  2 κουτ. γλυκού σκόνη καφές εσπρέσο
  •  1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  •  680 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  •  230 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε μέτρια κομμάτια + λίγο για το σκεύος
  •  300 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  4 αυγά μεγάλου μεγέθους
  •  2 κρόκοι αυγών

Για το γλάσο και τη διακόσμηση

  •  170 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  •  520 γρ. ζάχαρη άχνη
  •  1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  •  1 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  •  ελάχιστο αλάτι
  •  πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  •  18 ζαχαρωτά μπαστουνάκια πολύχρωμη τρούφα ή χρωματιστά κας κας, για τη διακόσμηση

Μπράουνι

  1. Για να φτιάξουμε μπράουνι χριστουγεννιάτικα δεντράκια, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  2. Στη συνέχεια, στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις περίπου 20 x 30 εκ.
  3. Το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σκόνη εσπρέσο και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.
  5. Στερεώνουμε ένα ευρύχωρο ανοξείδωτο ή πυρίμαχο μπολ στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό, προσέχοντας ο πυθμένας του μπολ να μην ακουμπάει την επιφάνεια του νερού (φτιάχνουμε, δηλαδή, ένα μπεν μαρί).
  6. Μέσα στο μπολ ρίχνουμε 500 γρ. από την κουβερτούρα και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να αναμειχθούν καλά.
  7. Αποσύρουμε το μπολ από τη φωτιά.
  8. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  9. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  10. Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
  11. Ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι απλώς να ενσωματωθεί.
  12. Τέλος, προσθέτουμε και την υπόλοιπη κουβερτούρα, σε μικρά κομμάτια, και ανακατεύουμε.
  13. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
  14. Ψήνουμε για 28-30 λεπτά, μέχρι το γλυκό να εμφανίσει μια γυαλιστερή και λεπτή κρούστα στην επιφάνεια, γεμάτη ρωγμές.
  15. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο και ωραία ημίρρευστο στο εσωτερικό, βυθίζουμε στο κέντρο του μια οδοντογλυφίδα: θα πρέπει να βγει με βρεγμένα ψίχουλα κολλημένα πάνω της.
  16. Ξεφουρνίζουμε το μπράουνι και το αφήνουμε κατά μέρος, μέσα στο ταψάκι, για 30 λεπτά.
  17. Έπειτα, το βγάζουμε από το ταψάκι ανασηκώνοντάς το από τη λαδόκολλα.
  18. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για αρκετές ώρες ή για ένα βράδυ.

Γλάσο και διακόσμηση

  1. Ρίχνουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ πάγκου και το χτυπάμε με το φτερό έως ότου αφρατέψει καλά.
  2. Προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν σε ένα ομοιογενές και αφράτο μείγμα.
  3. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και όσο χρώμα ζαχαροπλαστικής χρειάζεται για να γίνει το μείγμα όσο έντονα πράσινο θέλουμε.
  4. Χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να ενσωματωθεί ομοιόμορφα το χρώμα.
  5. Μεταφέρουμε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και προσαρμόζουμε μύτη με μικρό άνοιγμα-αστέρι.
  6. Κόβουμε το μπράουνι στη στενή πλευρά του σε 3 ίσιες μακριές λωρίδες και έπειτα την καθεμία σε 6 τρίγωνα με εναλλάξ διαγώνιες τομές, ώστε συνολικά να έχουμε 18 τρίγωνα κομμάτια.
  7. Κόβουμε το καμπύλο τμήμα από τα 6 ζαχαρωτά μπαστουνάκια και τα αφήνουμε στην άκρη (θέλουμε μόνο το ίσιο κομμάτι τους).
  8. Βυθίζουμε κάθε ίσιο μπαστουνάκι στη μία βάση από κάθε τρίγωνο κομμάτι μπράουνι, για να φτιάξουμε τον «κορμό» του κάθε μικρού δέντρου.
  9. Με την πράσινη κρέμα που ετοιμάσαμε σχηματίζουμε ένα ζιγκ ζαγκ σε κάθε «δεντράκι» και πασπαλίζουμε με τη χρωματιστή τρούφα .

Πηγή:https://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης