Στο φούρνο ή στα κάρβουνα!
Ζουμερά, αρωματικά και λιγάκι πικάντικα είναι αυτά τα μπιφτέκια κοτόπουλου, που ψήνονται στον φούρνο ή στα κάρβουνα, μας χορταίνουν και μας γεμίζουν ευχαρίστηση!
Υλικά
Μερίδες: 4
- 700 γρ. κιμάς κοτόπουλου από μπούτι (ή ανάμεικτος με στήθος)
- 200 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας γλυκό κρασί της αρεσκείας μας (ή ούζο)
- λίγο πιπέρι καγιέν
- τα φύλλα από 6 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας ξερό εστραγκόν, τριμμένο
- 5 κλωνάρια μαϊντανός (ή κόλιανδρος), ψιλοκομμένα
- 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 30 γρ. μουστάρδα πικάντικη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 100 γρ. ψίχα από χωριάτικο ψωμί, μουλιασμένο και στυμμένο καλά
- 90 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το άλειμμα χεριών και σκεύους
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα μπιφτέκια κοτόπουλου με γραβιέρα και δυόσμο σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 5 λεπτά, ώστε να μαλακώσει.
- Σβήνουμε με το ποτό, αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε πιπέρι καγιέν κατά βούληση, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ.
- Το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Ζυμώνουμε γρήγορα, βρέχοντας τακτικά τις παλάμες μας για να μην κολλάνε στο μείγμα, μέχρι να γίνει εντελώς ομοιογενές.
- Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει λίγο και πλάθουμε 8 μπιφτέκια, λαδώνοντας τακτικά τις παλάμες μας.
- Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί, αραδιάζουμε τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε για 15 λεπτά.
- Εναλλακτικά, τα ψήνουμε σε δυνατό γκριλ, κατά προτίμηση πάνω σε σκεύος ή πλάκα από μαντέμι, ελαφρώς λαδωμένο, για 10 λεπτά, ή απευθείας πάνω στη λαδωμένη σχάρα του φούρνου για 7 λεπτά από τη μία πλευρά και 5 λεπτά από την άλλη.
- Τέλος, μπορούμε να τα ψήσουμε και στα κάρβουνα, σε δυνατή θράκα, για 8 λεπτά από τη μία πλευρά και 6 λεπτά από την άλλη.
- Τα σερβίρουμε αμέσως.
πηγή:https://www.gastronomos.gr