Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μουσταλευριά παραδοσιακή, με αρμπαρόριζα

Το γλυκό-σύμβολο του τρύγου 

Ελαφρά ξινούτσικη, απολαυστική, καρυδάτη, απαλή σαν βρεφική τροφή. Το γλυκό-σύμβολο του τρύγου και του φθινοπώρου είναι απλό μεν αλλά με τόσο σύνθετη γευστική ταυτότητα!

Υλικά

Μερίδες: 6-7

  •  6 κούπες έτοιμος, «κομμένος» μούστος* (προτιμάμε από μαύρα σταφύλια)
  •  1 κούπα αλεύρι ή κορν φλάουρ ή σιμιγδάλι ψιλό
  •  1 κλαδάκι αρμπαρόριζα
  •  1 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
  •  λίγη κανέλα και ελαφρώς καβουρδισμένο σουσάμι για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μουσταλευριά, ξεκινάμε βάζοντας σε μια κατσαρόλα τις 5 κούπες μούστο και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Στην έκτη κούπα του μούστου διαλύουμε το αλεύρι ή το κορν φλάουρ ή το σιμιγδάλι και αδειάζουμε στην κατσαρόλα.
  3. Ανακατεύουμε διαρκώς για να μη σβολιάσει η μουσταλευριά, μέχρι να πάρει μία βράση.
  4. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
  5. Πρέπει ίσα να ανακινείται ελαφρά η επιφάνειά της και όχι να κοχλάζει έντονα.
  6. Κατόπιν ρίχνουμε τη μισή κούπα καρύδια και την αρμπαρόριζα και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε έως ότου η μουσταλευριά δέσει και γίνει πυκνόρρευστη.
  7. Σερβίρουμε σε βρεγμένα ρηχά πιάτα. Όσο είναι ζεστή, την πασπαλίζουμε με κανέλα, σουσάμι και τα υπόλοιπα καρύδια και αφήνουμε να κρυώσει εκτός ψυγείου.
  8. Διατηρείται 2-3 μέρες εκτός ψυγείου, σε δροσερό σημείο, σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο. Αν θέλουμε να τη διατηρήσουμε περισσότερο, θα τη βάλουμε στο ψυγείο.

Πηγή: Gastronomos.grhttp

Διαβάστε επίσης