Πλούσιο φαγητό!
Έχει μελιτζάνες και πατάτες και πλούσια μπεσαμέλ, αντί για κιμά όμως έχει μοσχαράκι κρασάτο αυτός ο μουσακάς. Και είναι πραγματικά πεντανόστιμος.
Υλικά
Κομμάτια: για 1 ταψί 32 εκ.
- 1.200 γρ. μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 1,5 εκ.
- 2 πατάτες, σε λεπτές φέτες
- 3 ώριμες ντομάτες, σε λεπτές φέτες
- 1 δόση κλασική μπεσαμέλ
- 100 γρ. κασέρι, τριμμένο
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το μοσχάρι
- 1 κιλό μοσχάρι χωρίς κόκαλο, από λαιμό ή σπαλομίτα, σε κύβους 3-4 εκ.
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
- 2 καρότα, σε μικρά κυβάκια
- 1/2 αστεροειδής γλυκάνισος
- 250 ml λευκό κρασί, ξηρό
- 2 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
- 800 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
- 2 φύλλα δάφνης
- 50 γρ. μουστάρδα
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας εστραγκόν ξερό, τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 1 μάτσο βασιλικός, ψιλοκομμένος
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Για τις μελιτζάνες
- Για τον μουσακάς με μοσχαράκι κρασάτο και βασιλικό, κάνουμε ως εξής: Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε τις μελιτζάνες, τις πασπαλίζουμε με 2 κουτ. σούπας αλάτι και τις καλύπτουμε με κρύο νερό.
- Τις αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα, για να ξεπικρίσουν.
- Έτσι, δεν θα ρουφήξουν και πολύ λάδι στο τηγάνισμα.
- Τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε με χαρτί.
- Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε 5 εκ. ελαιόλαδο από τον πάτο του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε πρώτα τις πατάτες σε δόσεις μέχρι να ροδίσουν και μετά τις μελιτζάνες για περίπου 5 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε χαρτί να στραγγίξουν.
Για το μοσχάρι
- Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 7-9 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά.
- Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το καρότο, τον γλυκάνισο και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Βάζουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε το μέλι, τον ζωμό, τη δάφνη και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και τις δάφνες και προσθέτουμε τη μουστάρδα, το ξύσμα, το εστραγκόν και τη ρίγανη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στρώνουμε στο ταψί σε μία στρώση τις πατάτες.
- Σκορπίζουμε το τυρί και από πάνω στρώνουμε τις μελιτζάνες, τις ντομάτες αλατοπιπερωμένες, τον μισό βασιλικό, το κρέας, τον υπόλοιπο βασιλικό και τέλος την μπεσαμέλ.
- Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr