Ωραία καλοκαιρινή συνταγή!
Να ένα από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα για το καλοκαιρινό κυριακάτικο τραπέζι! Μοσχάρι ψητό στη γάστρα με κολοκυθάκια και ντοματίνια.
Υλικά
Μερίδες: 6
- περίπου 1.800 γρ. μοσχάρι κότσι ή ελιά, καθαρισμένο από λίπος και τένοντες, κομμένο σε κύβους
- 3 – 4 κουτ. σούπας αλεύρι
- 100 ml ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα
- 1 1⁄2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 250 ml κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση γλυκό)
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες ξανθές
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, κοπανισμένος
- 6 κολοκυθάκια, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
- 18 – 20 ντοματίνια
- 750 ml ζωμός λαχανικών
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκα μυρωδικά (όπως μαϊντανό, δυόσμο, βασιλικό)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για το μοσχάρι στη γάστρα με κολοκυθάκια και ντοματίνια, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο και βάζουμε το κρέας.
- Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και σοτάρουμε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και αλατοπιπερώνουμε.
- Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε μια γάστρα (ή σε άλλο πυρίμαχο σκεύος με καπάκι ή σε ταψί το οποίο στη συνέχεια θα σκεπάσουμε καλά με διπλή λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο).
- Στο ίδιο λάδι και στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κολοκυθάκια και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και, όταν ροδίσουν λίγο, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα.
- Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ίσα να γυαλίσουν και να μαλακώσουν λίγο.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το ζωμό ή το νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Αδειάζουμε το μείγμα της κατσαρόλας πάνω από το κρέας. ρίχνουμε και την κανέλα, σκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε το φαγητό για 1 1⁄2 ώρα.
- Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε το σκεύος και προσθέτουμε τα σοταρισμένα κολοκυθάκια, τα ντοματίνια και τις σταφίδες.
- Ανακινούμε καλά και συνεχίζουμε το ψήσιμο με ξεσκέπαστο το σκεύοςγια περίπου μισή ώρα ή μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα και να μελώσει το φαγητό.
- Αποσύρουμε από το φούρνο το μοσχάρι στη γάστρα με κολοκυθάκια και ντοματίνια, πασπαλίζουμε με το μείγμα φρέσκων μυρωδικών και σκεπάζουμε το σκεύος μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.
ΠΗΓΗ:https://www.gastronomos.gr