Μοσχάρι κοκκινιστό ή όπως το λέμε στα νησιά μας, κυκλαδίτικο πατατάτο.
Κοκκινιστό μοσχάρι με πατάτες στο φούρνο. Μια συνταγή για να απολαύσει με πολλή όρεξη, όλη η οικογένεια και οι καλεσμένοι σας. Φανταστικό πατατάτο δοκίμασα στην Αμοργό.
Υλικά
- 1.200 γρ. μοσχάρι (κομμένο σε μερίδες (εναλλακτικά αρνί ή κατσίκι))
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι κόκκινο ξερό (πολύ ψιλοκομμένο)
- 2 σκελ. σκόρδο (σπασμένες)
- 6 πατάτες μέτριες (καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα)
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 φλ. κρασί λευκό (ξηρό)
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Eκτέλεση
- Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω για να κάνουμε ωραία κρούστα, περίπου 6΄- 7΄.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε να μαραθούν και να γίνουν διάφανα ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα για 3΄- 4΄.
- Ρίχνουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε καλά να λαδωθούν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε με το κουτάλι στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί 2΄- 3΄ και να βγάλει όλο το συμπυκνωμένο άρωμα της ντομάτας.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Τέλος, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό, ώστε να μισοσκεπάσουμε τα υλικά.
- Προσθέτουμε το μπαχάρι, τα δαφνόφυλλα και την κανέλα.
- Αφήνουμε να πάρει βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει πολύ το κρέας και οι πατάτες και να μείνει το φαγητό με ελάχιστη σάλτσα.
- Προς το τέλος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Πηγή: argiro.gr