Το τυρί κάνει την διαφορά!
Πιάτο ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι με μοσχαράκι και μετσοβόνε ή άλλο καπνιστό τυρί της αρεσκείας σας.
Υλικά
Μερίδες: 4-6
- 500 γρ. πένες (ή άλλο τρυπητό ζυμαρικό της αρεσκείας μας, όπως ριγκατόνι κ.ά.)
- 1.500 γρ. μοσχάρι σπάλα, σε κύβους 3-4 εκ.
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 1 ξύλο κανέλας
- 1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
- 150 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- 250 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
- 150 γρ. μετσοβόνε τριμμένο (ή άλλο καπνιστό τυρί της αρεσκείας μας)
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για το μοσχαράκι κοκκινιστό με πένες ξεκινάμε και σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι, την κανέλα και το μπαχάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Περιχύνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο και νερό τόσο όσο ίσα να καλύψει το κρέας (περίπου 1 λίτρο).
- Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε την κανέλα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
- Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε ένα μέτριο πυρέξ.
- Αδειάζουμε το κρέας με τη σάλτσα πάνω στα μακαρόνια και ανακατεύουμε ομοιόμορφα τα υλικά.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος με το τυρί, ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
- Περιχύνουμε τα μακαρόνια με την κρέμα και ψήνουμε για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι το φαγητό να ροδίσει στην επιφάνεια.
πηγή:https://www.gastronomos.gr