Μαραθοπιτάκια έχετε δοκιμάσει;
Μία φορά να γευτείτε αυτά τα μοσχομυριστά πιτάκια με άνηθο και σπανάκι και θα σας γίνουν αγαπημένη συνήθεια
Υλικά
Για τη ζύμη
- 1/2 κιλό αλεύρι
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 ελαιόλαδο
- 2/3 φλ. νερό
- 2 κ.σ. ξίδι
Για τη γέμιση
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1½ kg διάφορα άγρια χόρτα του βουνού
- 400 γρ. σπανάκι
- 2 μέτρια πράσα
- 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ματσ. άνηθος ψιλοκομμένος
- 1 ματσ. μάραθος ψιλοκομμένος
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- ταχίνι και λεμόνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα και το σπανάκι για τα μαραθοπιτάκια .
- Τα στραγγίζουμε καλά.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα και το φρέσκο κρεμμύδι μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτουμε τα χόρτα και το σπανάκι και αφήνουμε να πιούν όλα τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Βάζουμε τη γέμιση σε σουρωτήρι και ακουμπάμε βάρος επάνω για να στραγγίσει καλά.
- Τη βάζουμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε το μάραθο και τη φρυγανιά.
Για τη ζύμη
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
- Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 30′.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Κόβουμε σε δισκάκια με διάμετρο 10 εκ.
- Βάζουμε μία γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου και τα διπλώνουμε σε μισοφέγγαρα.
- Αλείφουμε τις άκρες με νερό και πατάμε με πιρούνι για να κολλήσουν οι άκρες.
- Βάζουμε στο τηγάνι μπόλικο λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
- Βγάζουμε και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Τα σερβίρουμε ζεστά με ταχίνι και λεμόνι.
Πηγή: argiro.gr