Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μηρυκασμός: Η μουρμούρα του μυαλού!

woman-thinking-about-improving-emotional-intelligence-894x612

Μια δύσκολη συνήθεια του μυαλού! Μια κακή συνήθεια του μυαλού είναι αυτό που λέμε ο «μηρυκασμός».

Μια δύσκολη συνήθεια του μυαλού! Μια κακή συνήθεια του μυαλού είναι αυτό που λέμε ο «μηρυκασμός». Το αναμάσημα παλιών άσχημων εμπειριών, αποτυχιών, λαθών, καταστάσεων που όσο κι αν τις σκέφτεσαι δεν αλλάζουν. Αυτό που στη γλώσσα της ψυχολογίας ονομάζουμε «μηρυκασμός» ή  «αναμάσημα» δεν είναι παρά μια προσπάθεια που κάνουμε να νιώσουμε καλύτερα αναλύοντας παλιές μας τραυματικές εμπειρίες που ότι και να κάνουμε σήμερα δεν μπορούν να αλλάξουν. Είναι σαν να ξεθάβεις κάτι νεκρό και να προσπαθείς να το αναστήσεις και να το κάνεις έτσι όπως εσύ θα ήθελες να ήταν. Κι αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται.

Και σε οδηγεί σε θλίψη, θυμό, ενοχές, κατάθλιψη, απογοήτευση, απελπισία. Κάτι τέτοιο μας κάνει να νιώσουμε ακόμα περισσότερο αβοήθητοι και άχρηστοι επειδή δεν μπορούμε να το διορθώσουμε. Μεγαλώνει το κενό που νιώθουμε ανάμεσα στο πως είναι σήμερα η ζωή μας και στο πως θα θέλαμε να ήταν αν μπορούσαμε να είχαμε αλλάξει το παρελθόν. Στα σεμινάρια μου διδάσκω πολλούς τρόπους για να ελαττώσουμε το «μηρυκασμό» από τη ζωή μας. Σήμερα θα σας δώσω ένα πολύ απλό τρόπο που αν τον χρησιμοποιείτε θα δείτε ότι θα σας απαλλάξει από πολλά από τα δεινά του «μηρυκασμού».

Κάθε φορά που «αναμασάτε» σκέψεις και αναμνήσεις δυσάρεστες, κάντε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σας :«Αν ζούσα σήμερα την ίδια κατάσταση, με τις εμπειρίες και τη σοφία που έχω αποκομίσει από τότε, θα έκανα τα ίδια ή θα συμπεριφερόμουν διαφορετικά;» Εύχομαι και ελπίζω η απάντηση που θα δώσετε να σας απαλύνει από τον πόνο, τις τύψεις και τις ενοχές που μέχρι πρότινος, η μηρυκαστική σας εμμονή σας έχει προκαλέσει και να νιώσετε τη γαλήνη και την ανακούφιση που σας αξίζει.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Άκη Αγγελάκη www.akis-angelakis.com

Διαβάστε επίσης