Μήπως υποτιμάς τον εαυτό σου; Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Forever Woman

Υπάρχουν σημάδια που, όσο και να τα αγνοείς, δείχνουν πως υποτιμάς τις ικανότητες σου.

Η «αυτοεκτίμηση» είναι ένας από τους πιο διαδομένους ψυχολογικούς όρους και ορίζεται, ουσιαστικά, ως τη συνολική εικόνα που έχει ένας άνθρωπος για τον εαυτό του. Σχετίζεται, με απλά λόγια, με την εκτίμηση που έχει κάποιος για την αξία του, τις ικανότητές του, καθώς και τον σεβασμό που δείχνει προς τον ίδιο τον εαυτό του. Και ναι, δεν έχει σχέση με την αυτοπεποίθηση, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση, χαρακτηρίζονται από χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Το να εντοπίσεις, όμως, τα σημάδια που «μαρτυρούν» πως έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν είναι πάντα εύκολο. Συνήθως, αυτά σημάδια κρύβονται σε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σου, σε μικρά στοιχεία του χαρακτήρα σου, που δεν είναι πάντα τόσο εμφανή όσο φαντάζεσαι. Για την ακρίβεια, μπορεί να μην έχεις προσέξει ποτέ πως έχεις αυτά τα χαρακτηριστικά.

  • Είσαι πολύ επικριτικός με τον εαυτό σου

Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι είμαστε ο χειρότερος κριτής του εαυτού μας. Εάν έχεις την τάση να πιστεύεις ότι κάνεις συνεχώς κακές επιλογές ή ότι κάνεις πράγματα με τον λάθος τρόπο, τότε αυτό μπορεί να οφείλεται στη χαμηλή αυτοεκτίμησή σου.

  • Λες συχνά «συγγνώμη»

Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να αισθάνονται περισσότερες ενοχές από το συνηθισμένο. Τις περισσότερες φορές, χωρίς λόγο. Αυτό τους δημιουργεί την ανάγκη να λένε συχνά «συγγνώμη», όταν δεν χρειάζεται. Εάν αισθάνεσαι ενοχές για μικρές, καθημερινές πράξεις ή «λάθη» και τρομάζεις στην ιδέα ότι προκαλείς ενόχληση στους άλλους, τότε αυτό μπορεί να προέρχεται από το γεγονός πως έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση.

  • Δεν ζητάς ποτέ αυτό που θέλεις πραγματικά

Όταν πιστεύεις πως δεν σου αξίζουν τα καλά πράγματα σε αυτή τη ζωή, τότε πέφτεις στην παγίδα του να θεωρείς πως δεν είσαι σε θέση να «παλέψεις» για όσα πραγματικά θέλεις και αξίζεις. Ένα από τα βασικά σημάδια της χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι το ότι δεν μπορείς να ζητήσεις τα πράγματα που έχεις ανάγκη ή να υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Αλλά, να θυμάσαι, εάν αμφισβητείς τις δικές σου ανάγκες, τότε αμφισβητείς και τον εαυτό σου.

  • Θεωρείς ότι δεν έχεις τον έλεγχο στη ζωή σου

Όταν τα πάντα στη ζωή σου, σου φαίνονται εκτός ελέγχου, τότε ίσως βλέπεις τον εαυτό σου ως κάποιον με πολύ μικρή ικανότητα να επηρεάσει τις καταστάσεις και να φέρει αλλαγές. Το να αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις πολλά για να αλλάξεις την πορεία της ζωής σου ή ότι πάντα μπορείς να διορθώσεις καταστάσεις, τότε χρειάζεται να «σκάψεις» βαθιά μέσα σου.

  • Βιάζεσαι να κατηγορήσεις τον εαυτό σου

Όταν τα πράγματα πάνε στραβά, έχεις συχνά την τάση να αισθάνεσαι ότι ο λόγος που πήγαν στραβά, ήσουν εσύ. Κι αυτό, είναι ένα χαρακτηριστικό των ανθρώπων με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αυτό θα μπορούσε να προέρχεται από επικριτικούς γονείς που σφυρηλάτησαν την «αυτοκατηγορία» μέσα σου ή από το ότι μεγάλωσες σε ένα περιβάλλον όπου ήσουν εσύ ο «υπεύθυνος» για τα άσχημα πράγματα που έγιναν στη ζωή σου.

Πηγή:https://jenny.gr