Έλαφροτηγανισμένα, μελωμένα
Υλικά
Τεμάχια: 30
Για τη ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- περίπου 2 φλιτζ. τσαγιού νερό
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο για τη ζύμη + επιπλέον για το τηγάνισμα
- 40 ml τσικουδιά
- ο χυμός από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για το σιρόπι
- 1 φλιτζ. τσαγιού νερό
- 1 φλιτζ. τσαγιού μέλι
- 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- Για το πασπάλισμα
- μπόλικο σουσάμι
- κανέλα σε σκόνη
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ξεροτήγανα λασιθιώτικα, αρχικά ανακατεύουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ με τον γάντζο ή με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και σφιχτή ζύμη (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό).
- Την πλάθουμε σε μπάλα, σκεπάζουμε χαλαρά με πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά, να ξεκουραστεί.
- Τη χωρίζουμε σε 10 μέρη.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης με τον πλάστη ή καλύτερα στη μηχανή ζυμαρικών (αν έχουμε) σε πολύ λεπτό φύλλο πάχους περίπου 1-2 χλστ.
- Κόβουμε κάθε φύλλο με τη ρόδα σε μικρότερα παραλληλόγραμμα κομμάτια περίπου 10 x 12 εκ.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να φτάσει σε ύψος το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Με δύο πιρούνια βουτάμε ένα ένα τα φύλλα στο καυτό λάδι. Καθώς τηγανίζεται, το διπλώνουμε με τα πιρούνια ώστε να σχηματίσουμε ένα ρολό (μια φλογέρα).
- Τηγανίζουμε για 2 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει, αλλά να μη ροδίσει έντονα.
- Αφήνουμε τη φλογέρα σε απορροφητκό χαρτί να στραγγίξει το περιττό λάδι και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Σιρόπι
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει.
- Αποσύρουμε.
Ξεροτήγανα
- Βουτάμε ένα ένα τα ξεροτήγανα (που θα έχουν ήδη κρυώσει) στο ζεστό σιρόπι και τα γυρίζουμε, μέχρι να μελωθούν καλά.
- Τα τακτοποιούμε σε πιατέλα, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα και σερβίρουμε.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr/








