Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μηλόπιτα σκεπαστή

Νηστίσιμη μηλόπιτα με ζύμη τάρτας με ελαιόλαδο

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη ζύμη

  •  150 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
  •  115 γρ. ελαιόλαδο + λίγο για την ταρτιέρα και την επιφάνεια του γλυκού
  •  300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
  •  1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  λίγη κανέλα σε σκόνη

Για τη γέμιση

  •  500 γρ. μήλα, κατά προτίμηση τα κίτρινα (Golden Delicious), που είναι πολύ αρωματικά
  •  50 γρ. σταφίδες ξανθές
  •  25 γρ. ζάχαρη καστανή
  •  20 γρ. αμύγδαλο φιλέ, καβουρδισμένο στο τηγάνι
  •  λίγη κανέλα σε σκόνη
  •  ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε μηλόπιτα σκεπαστή, αρχικά ζυμώνουμε, στον κάδο του μίξερ με το φτερό, όλα τα υλικά μαζί, έως ότου έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη.
  2. Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα, τυλιγμένο σε μεμβράνη.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  4. Τα κρατάμε στην άκρη, σκεπασμένα με πετσέτα.


Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε μηλόπιτα σκεπαστή, αρχικά ζυμώνουμε, στον κάδο του μίξερ με το φτερό, όλα τα υλικά μαζί, έως ότου έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη.
  2. Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα, τυλιγμένο σε μεμβράνη.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  4. Τα κρατάμε στην άκρη, σκεπασμένα με πετσέτα.

Γέμιση

  1. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
  2. Προσθέτουμε τις σταφίδες, την καστανή ζάχαρη, το αμύγδαλο φιλέ, το ξύσμα και λίγη κανέλα και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια.

Συναρμολόγηση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα.
  2. Αλείφουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκ. με ελαιόλαδο.
  3. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το πρώτο φύλλο ζύμης έτσι ώστε να καλύψει εντελώς τον πυθμένα και τα πλαϊνά.
  4. Απλώνουμε από πάνω το μείγμα με τα μήλα και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο ζύμης.
  5. Κλείνουμε καλά τις άκρες (εκεί που ενώνονται τα δύο φύλλα), τσιμπώντας όλη την περιφέρεια ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους.
  6. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο.
  7. Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά.
  8. Στα τελευταία λεπτά του ψησίματος μπορούμε, αν θέλουμε, να πασπαλίσουμε την επιφάνεια, της μηλόπιας, με λίγη λευκή ή καστανή κρυσταλλική ζάχαρη ώστε να καραμελώσει.

Πηγή:https://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης