Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μέρος 3ο: Που βρίσκεται το σώμα της Πριγκίπισσας Νταϊάνα;

Η Νταϊάνα θάφτηκε σε ένα νησί στη μέση μιας λίμνης

Ο απροσδόκητος, πρόωρος  και άδικος θάνατος της Νταϊάνα συγκλόνισε τον Βρετανικό λαό και ολόκληρο τον κόσμο. Η κηδεία της στο Αβαείο του Ουέστμινστερστις 6 Σεπτεμβρίου προσέλκυσε περίπου 3 εκατομμύρια άτομα στο Λονδίνο. Έξω από το Αβαείο και στο ΧάιντΠαρκ πλήθος κόσμου έβλεπε και άκουγε τη διαδικασία από μεγάλες υπαίθριες οθόνες και ηχεία, καθώς εισέρχονταν καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των πολλών φιλανθρωπικών οργανώσεων των οποίων η Νταϊάνα ήταν προστάτιδα. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας Μπερναντέτ Σιράκ, καθώς και διασημότητες όπως ο Ιταλός τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι, ο Τζορτζ Μάικλ , ο Έλτον Τζον και πολλοί άλλοι. Ο αδελφός της, Κόμης Σπένσερ, στον επικήδειο λόγο του, επέκρινε έντονα τους παπαράτσι του Τύπου, που την κυνηγούσαν ανηλεώς και ,εμμέσως  πλην σαφώς επέκρινε τη βασιλική οικογένεια για την συμπεριφορά τους απέναντι στην Νταϊάνα. Οι καλεσμένοι ξέσπασαν σε αυθόρμητα χειροκροτήματα, αντίθετα με κάθε πρωτόκολλο δείχνοντας την συμφωνία τους. Την κηδεία εκτιμάται ότι παρακολούθησαν 31,5 εκατομμύρια τηλεθεατές στη Βρετανία και 2,5 δισεκατομμύρια παγκοσμίως. Η τελετή μεταδόθηκε σε 200 χώρες και σε 44 γλώσσες.

Μετά το τέλος της τελετής, το φέρετρο της Νταϊάνα μεταφέρθηκε στο οικογενειακό κτήμα στο Άλθορπ.  Σε όλη την διαδρομή  πλήθος κόσμου χειροκροτούσε και πετούσε λουλούδια. Τα αυτοκίνητα στους αυτοκινητοδρόμους σταματούσαν σε ένδειξη τιμής για να περάσει η νεκροφόρα και η συνοδεία.

Σε μια ιδιωτική τελετή, η Νταϊάνα θάφτηκε σε ένα νησί στη μέση μιας λίμνης που ονομάζεται The Oval, η οποία είναι μέρος του κήπου Πλέζουρ στο οικογενειακό κτήμα στο Άλθορπ. 

Η τελευταία της αμφίεση είναι ένα μαύρο φόρεμα Catherine Walker. Στα χέρια της  κρατά ένα κομπολόι, δώρο από την μητέρα Τερέζα και μια φωτογραφία των γιών της. 

Το νησί θεωρήθηκε ως το καλύτερο μέρος για να αναπαυθεί. Το έδαφος καθαγιάστηκε από τον Επίσκοπο του Πίτερμποροπριν από την ταφή, ενώ ο τάφος επισημαίνεται από μια λευκή μνημειακή στήλη που φέρει ένα αγγείο που μοιάζει με τεφροδόχο.

Ένας ναός δωρικού ρυθμού με το όνομα της Λαίδης Νταϊάνας χαραγμένο στην κορυφή του, βρίσκεται απέναντι από τη λίμνη, ως το μέρος όπου οι επισκέπτες μπορούν να καταθέσουν αφιερώματα και λουλούδια στην μνήμη της πριγκίπισσας.

Όλο το καλοκαίρι ήταν ανοικτό ένα κέντρο επισκεπτών. Οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν μια έκθεση για την Νταϊάνα και να κάνουν μια βόλτα στη λίμνη να δουν τον τάφο της. Όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια δωρίστηκαν στο «Ταμείο Μνήμης της Νταϊάνα, Πριγκίπισσας της Ουαλίας».

Ωστόσο, εκείνη την εποχή, κυκλοφορούσε στη Βρετανία η φήμη πως η σορός της δεν τάφηκε ποτέ στο οικογενειακό κτήμα, αλλά μεταφέρθηκε στο οικογενειακό παρεκκλήσι των Σπένσερ, στο Νόρθαντς, στην εκκλησία St.Mary’s στο Brington. Οι κάτοικοι του  χωριού ανέφεραν πως υπήρχε μια περίεργη δραστηριότητα πριν και μετά την κηδεία, στο παρεκκλήσι. Στο δάπεδο ανοίχθηκε καινούργιος λάκκος που καλύφθηκε με φρέσκοτσιμέντο. Η διαφορά στο πάτωμα είναι εμφανής. Στον χώρο αυτό βρίσκονται οι στάχτες όλων των γενιών των Spencer, ακόμη και του πατέρα της Νταϊάνα, Τζον, ο οποίος πέθανε το 1992 από ανακοπή.

Τις φήμες ενίσχυσε το γεγονός ότι στην κρύπτη προστέθηκαν απίστευτα πολλά μέτρα ασφαλείας, από  συναγερμούς και ανιχνευτές κίνησης παντού έως λουκέτα που ασφαλίζουν τις σιδερένιες πόρτες του παρεκκλησίου, αποκλείοντας την πρόσβαση. Πινακίδες  προειδοποιούν ότι ο χώρος παρακολουθείται και αφίσες  ενημερώνουν τους επισκέπτες πως οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από ειδικά εξελιγμένα συστήματα.

(Αντίθετα το νησάκι και η λίμνη στο Αθλορπ φαίνεται να έχουν εγκαταλειφθεί στον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες. Εργαζόμενοι στο κτήμα που θεωρούν ότι εκεί βρίσκεται η Νταϊάνα έχουν κατά καιρούς εκφράσει δημοσίως την δυσαρέσκεια τους για την κακή κατάσταση του μνημείου και της λίμνης που έχει καταντήσει δύσοσμο έλος.)

Κάθε εβδομάδα, όσοι δεν ξεχνούν την Νταϊάνα, επισκέπτονται το παρεκκλήσι και γράφουν δεκάδες σχόλια στο βιβλίο των επισκεπτών, όπως: «ναι Νταϊάνα, ξέρουμε ότι είσαι εδώ», και «η πριγκίπισσα Νταϊάνα βρίσκεται εδώ στην κρύπτη, δίπλα στον πατέρα της».

Σε δηλώσεις του σε ραδιόφωνο του Λονδίνου, ο  αδερφός της πριγκίπισσας, συσκότισε ακόμη περισσότερο τα πράγματα : «Είχαμε τέσσερις απόπειρες διάνοιξης του τάφου τα τελευταία 20 χρόνια. Χαίρομαι που τις αντιληφθήκαμε όλες από μακριά, έγκαιρα. Υπάρχουν μερικοί παράξενοι άνθρωποι εκεί έξω. Το να κρατάμε την σορό της,  εδώ στο Άλθορπ είναι το ασφαλέστερο μέρος».

Τελικά ο τάφος παραμένει στην οβάλ λίμνη του κτήματος ή μεταφέρθηκε στο οικογενειακό παρεκκλήσι; 

Ένα ακόμη μυστήριο προστίθεται στην ταραχώδη ζωή και τον θάνατο της αγαπημένης «πριγκίπισσας του λαού».

Φιλαρέτη Καλομενίδου, Εκπαιδευτικός

Διαβάστε επίσης