Όλα όσα δεν ήξερες για τη διασημότερη κούκλα του κόσμου
– Η εταιρεία Mattel όπου σχεδιάζεται η διάσημη κούκλα, εδρεύει στο Ελ Σεγούνδο, ένα προάστιο του Λος Άντζελες.
-Οι πρώτες κούκλες κατασκευάστηκαν στην Ιαπωνία, με τα ρούχα τους να είναι ραμμένα στο χέρι
– Η διαδικασία για το σχεδιασμό και τη δημιουργία μιας Barbie καινούργιου τύπου μπορεί να διαρκέσει από 12 ως 18 μήνες.
– Ο ετήσιος τσίρος της εταιρίας ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
– Οι κούκλες κατασκευάζονται στην Κίνα, στην Ταϊλάνδη και άλλες χώρες της Άπω Ανατολής.
– Σήμερα πωλούνται δύο κούκλες ανά δευτερόλεπτο σε 150 χώρες, δηλαδή 432.000 κάθε ημέρα!
– Στην αμερικάνικη, και όχι μόνο, αργκό η λέξη Barbie απέκτησε υποτιμητική έννοια και χαρακτηρίζει την <επιπόλαια> και <ρηχή> γυναίκα χωρίς μυαλό.
– Υπήρχε Barbie που συνοδευόταν από ζυγαριά και βιβλιαράκι που έλεγε «Μην τρως». Λεγόταν SlumberParty Barbie και κυκλοφόρησε το 1965.
– Το 1997 το σκανδιναβικό συγκρότημα Aqua κυκλοφόρησε το τραγούδι – παρωδία «Barbie Girl», με τολμηρούς στίχους. Η Mattel μήνυσε το συγκρότημα για δυσφήμιση, αλλά έχασε τη δίκη, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι η σάτιρα προστατεύεται από το αμερικάνικο Σύνταγμα.
–Υπάρχουν περίπου 100.000 συλλέκτες Barbie μόνο στις ΗΠΑ. Το 90% είναι γυναίκες γύρω στα 40 και το 45% από αυτές ξοδεύουν τουλάχιστον 1.000 δολάρια κάθε χρόνο για να εμπλουτίσουν τη συλλογή τους.
– Ο αποκαλούμενος < Barbie-Man> Στάνλεϊ Κόλοραϊτ, διαθέτει συλλογή από δύο χιλιάδες κούκλες Barbie και χίλιες κούκλες Κen μαζί με όλα τα πολλά αξεσουάρ τους και χιλιάδες ενδυμασίες. Ξοδεύει περίπου 30.000 δολάρια το χρόνο για να την επεκτείνει.
-Η αυθεντική Barbie του 1959 κόστιζε 3 δολάρια, ενώ σε μία δημοπρασία το 2006 μία σπάνια κούκλα του 1965 πουλήθηκε αντί 17.000 δολαρίων.
– Η Barbie, σαν να ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο, διατηρεί λογαριασμό στο Twitter με δύο εκατομμύρια ακολούθους!
-Έχει «κατέβει» για πρόεδρος των ΗΠΑ 6 φορές !!!!
-Έχει πάνω από 100 <καριέρες> μιας και <παρουσιάζεται>σε όλα σχεδόν τα επαγγέλματα και σε 45 διαφορετικές εθνικότητες.
– Υπήρξαν πολλές Barbie που απεικόνιζαν διάσημες γυναίκες όπως η Φρίντα Κάλο, η Μπιγιόνσε, η Μέριλιν Μονρόε, η Ελεονόρα Ρούζβελτ, ο Ρόμπερτ Πάτινσον και η Κρίστεν Στιούαρτ, η Τζένιφερ Λόπεζ, ο Έλβις Πρίσλεϊ, η Φάρα Φόσετ ,η Τζένιφερ Λόρενς, η Όντρεϊ Χέπμπορν, ηΤουίγκι,η Αντζελίνα Τζολί, η Άνι Λένοξ, η Σελίν Ντιόν η Νταϊάνα Ρος, η Γκρέις Κέλι, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Σερ, ο Τζειμς Ντιν, η Μαντόνα, ο Ντάνιελ Γρεγκ, ο Τζόνι Ντεπ, η Κριστίνα Αγκιλέρα, η Σαρλίζ Θερόν, οι Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κάθριν Μίντλτον και πάμπολλες άλλες. Ακόμη δημιουργήθηκαν 6 κούκλες που παριστάνουν την Βασίλισσα Ελισσάβετ σε διαφορετικές ηλικίες και μια επετειακή κούκλα για τα 70 χρόνια της βασιλείας της.
Στην περίοδο του Κορονοϊού δημιουργήθηκαν 6 νέες Barbie
Με τα πρόσωπα γυναικών που πρωτοστάτησαν στην καταπολέμησή του με διάφορους τρόπους. Η Τσίκα Στέισι Οριούβα, Καναδή ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η οποία αντιμετώπισε τον συστηματικό ρατσισμό στο υγειονομικό σύστημα, η Βραζιλιάνα ερευνήτρια βιοϊατρικής Ζακλίν Χους ντι Τζίζους, η πρώτη που κατάφερε να βρει την αλληλουχία του γονιδιώματος της βραζιλιάνικης μετάλλαξης του κορονοϊού, η νοσοκόμα έκτακτων περιστατικών, Εϊμι Ο’ Σάλιβαν, που φρόντισε τον πρώτο ασθενή με κορονοϊό στο Νοσοκομείο Wycoff στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και η Όντρεϊ Κρουζ, γιατρός πρώτης γραμμής στο Λας Βέγκας που καταπολέμησε τις διακρίσεις και η Κίρμπι Γουάιτ, γιατρός στην Αυστραλία που εφηύρε μία χειρουργική ρόμπα, η οποία μπορεί να πλυθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς πρώτης γραμμής κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
-Είναι το μοναδικό <παιχνίδι>που έγινε εξώφυλλο στα περιοδικά Time και SportsIllustrated.
– Το 1985, ο AndyWarhol δημιούργησε ένα μοναδικό πίνακα ζωγραφικής της Barbie
-Το τελευταίο επάγγελμα της είναι Μηχανικός Ρομποτικής.
-Μια σπάνια Barbie σχεδιάστηκε από τον σχεδιαστή κοσμημάτων StefanoCanturi και διαθέτει ένα ροζ διαμάντι ενός καρατίου, λευκά διαμάντια 3 καρατίων, και ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι στο δεξί της χέρι. Κοστίζει 220.000 ευρώ. Το 100% των εσόδων από αυτή την κούκλα Barbie δόθηκαν υπέρ της έρευνας για τον καρκίνο του μαστού.
–Για τους πιο <σκοτεινούς> τύπους, υπάρχει Barbie Μέδουσα, αυτοκράτειρα των εξωγήινων, φάντασμα και βρικόλακας!
– Δεν έχει παντρευτεί ποτέ και δεν έχει παιδιά σε αντίθεση με αρκετές φίλες της.
–Έχει υπολογιστεί ότι αν όλες οι κούκλες Barbie έμπαιναν σε μια γραμμή, θα περικύκλωναν τη Γη τρεισήμισι φορές!!!
Τόση πολλή συζήτηση για ένα παιχνίδι!
Φιλαρέτη Καλομενίδου, Εκπαιδευτικός