Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μελομακάρονα ζουμερά της «Στάνης» μια παμπάλαια συνταγή!

Δοκιμάστε την! Αξίζει!

Μικρά σε μέγεθος, αλλά όχι μπουκιές, τα μελομακάρονα της «Στάνης» φτιάχνονται με συνταγή εξίσου παλιά με το προπολεμικό ζαχαροπλαστείο και στολίζουν τις βιτρίνες του κάθε Χριστούγεννα.

Από το ιστορικό γαλακτοπωλείο-ζαχαροπλαστείο της Ομόνοιας εξασφαλίσαμε τη συνταγή για τα φημισμένα, ζουμερά τους μελομακάρονα. Μια από τις συμβουλές που μας έδωσαν: όταν φτιάχνουμε το ζυμάρι ανακατεύουμε με τις ελάχιστες δυνατές κινήσεις, χωρίς να το πλάθουμε για πολλή ώρα, παρά μόνο όσο χρειάζεται για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδάλλως τα μελομακάρονα θα γίνουν σκληρά και δεν θα απορροφήσουν αρκετό σιρόπι.

Ο κ. Θανάσης Καραγεώργος, συνεχιστής της σχεδόν αιωνόβιας Στάνης.

Υλικά

Βάρος: για περίπου 3 κιλά

  •  370 γρ. νερό ζεστό, αλλά όχι καυτό
  •  600 γρ. ηλιέλαιο
  •  1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  •  1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  8 γρ. σόδα μαγειρικής
  •  15 γρ. αμμωνία σκόνη (στο ράφι με τα μπαχαρικά ή τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής)
  •  50 γρ. μέλι
  •  60 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  •  750 γρ. αλεύρι μαλακό
  •  350 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  •  8 γρ. αλάτι

Για το σιρόπι

  •  500 γρ. μέλι
  •  500 ml νερό

Για το στόλισμα

  •  επιπλέον μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  •  άφθονη ψιλοκοπανισμένη καρυδόψιχα

Διαδικασία

Μελομακάρονα

  1. Για τα ζουμερά μελομακάρονα της Στάνης ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το νερό, το ηλιέλαιο, τα μπαχαρικά, τη σόδα, την αμμωνία, το μέλι, τη ζάχαρη και το ξύσμα.
  2. Τα χτυπάμε πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα και να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.
  4. Τα αδειάζουμε σε μεγάλη λεκάνη και κάνουμε στη μέση μια λακκούβα.
  5. Ρίχνουμε εκεί το μείγμα με τα υγρά υλικά.
  6. Με γρήγορες και απαλές κινήσεις φέρνουμε με το χέρι μας το αλεύρι στο κέντρο της λεκάνης και ανακατεύουμε με τις ελάχιστες δυνατές κινήσεις, χωρίς να πλάθουμε το ζυμάρι για πολλή ώρα, παρά μόνο όσο χρειάζεται για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδάλλως τα μελομακάρονα θα γίνουν σκληρά και δεν θα απορροφήσουν αρκετό σιρόπι.
  7. Σε δύο λαμαρίνες στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα.

Σιρόπι

  1. Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν σε μια μέτρια κατσαρόλα την ίδια στιγμή που είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το πλάσιμο των μελομακάρονων. Το σιρόπι θα πρέπει να πάρει μόνο μία βράση και, αν χρειαστεί, το ξαφρίζουμε.
  2. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  3. Τα αραδιάζουμε στις λαμαρίνες σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Επειδή η ποσότητα είναι μεγάλη, τα ψήνουμε σε δύο ή τρεις δόσεις.
  4. Μόλις ξεφουρνίσουμε κάθε δόση, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα λίγα λίγα μέσα στο χλιαρό, πλέον, σιρόπι και τα αφήνουμε εκεί για περίπου 1 λεπτό.
  5. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τακτοποιούμε σε έναν δίσκο σερβιρίσματος, σε στρώσεις. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μελομακάρονα.
  6. Αν το σιρόπι έχει στο μεταξύ κρυώσει, το ζεσταίνουμε ελαφρώς για να γίνει χλιαρό.
  7. Όσο τα μελομακάρονα είναι ακόμα ζεστά, ραντίζουμε κάθε δόση που βάζουμε στην πιατέλα με το σκέτο μέλι και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια.

Πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης