Για επιτυχία!
Υπέροχα, τραγανά μελομακάρονα με αλεύρι μαλακό και σιμιγδάλι ψιλό.
Υλικά
Βάρος: Για περίπου 2 1⁄2 κιλά
- 1 κούπα αραβοσιτέλαιo
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
- 1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού
- 1/2 κούπα κονιάκ
- 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
- 4-41⁄2 κούπες αλεύρι μαλακό
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Σιρόπι
- 2 1⁄2 κούπες ζάχαρη
- 1 1⁄2 κούπα μέλι
- 2 κούπες νερό
- 1 πορτοκάλι ακέρωτο, κομμένο στα δύο
Διαδικασία
- Για τα μελομακάρονα με σιμιγδάλι και αλεύρι, ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αραβοσιτέλαιο, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, το ξύσμα, τον χυμό, το κονιάκ, τη σόδα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σιμιγδάλι.
- Σκεπάζουμε το μείγμα με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε το λιγότερο 2 ώρες και το περισσότερο 4.
- Ρίχνουμε τα 2/3 του αλευριού και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε ελάχιστα με τα χέρια. Αν χρειαστεί, βάζουμε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι. Θα πρέπει η ζύμη να είναι μαλακή και εύπλαστη. Το μείγμα δεν το ανακατεύουμε πολύ, μόνο όσο χρειάζεται για να απορροφηθεί το αλεύρι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C και ντύνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια όσο πιο ισομεγέθη γίνεται ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Δεν τα κάνουμε μεγάλα γιατί θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο.
- Τα βάζουμε πάνω στη λαμαρίνα αφήνοντας κάποια απόσταση ανάμεσά τους και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, περίπου για 1 ώρα.
- Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και τα βράζουμε για 3 λεπτά (μετά τον κοχλασμό). Το ξαφρίζουμε και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφαιρούμε τη λαδόκολλα από το ταψί και ρίχνουμε μέσα το καυτό σιρόπι. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να σιροπιαστούν έτσι για 3 λεπτά και μετά τα γυρίζουμε ανάποδα.
- Τα αφήνουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν (τουλάχιστον για 1 ώρα).
- Τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με ψιλοκομμένα καρύδια.
πηγή:https://www.gastronomos.gr