Μελιτζανοκεφτέδες

Forever Woman

Από τους ωραιότερους μεζέδες του καλοκαιριού!

Θεϊκοί μελιτζανοκεφτέδες εύκολοι και γρήγοροι. Από τους ωραιότερους μεζέδες του καλοκαιριού!

Υλικά

  • 2 μελιτζάνες φλάσκες (500-600 γραμ. και οι δύο)
  • 1 φλ. φρυγανιά
  • 1/3 φλ. κεφαλοτύρι
  • 1/2 φλ. αλεσμένη καρυδόψιχα
  • 2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • φρυγανιά ή αλεύρι για το πανάρισμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες
  • χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3-4 φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • 1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σως γιαουρτιού

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 2 κ.σ τριμμένο πάγο
  • αλάτι
  • 1 κ.σ ξίδι
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ δυόσμο ψιλοκομμένο

Eκτέλεση

  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε καρέ 3 εκ.
  • Τις ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει και βράζουμε για 8΄-10΄, να μαλακώσουν (εναλλακτικά ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο ολόκληρες και κρατάμε τη σάρκα τους).
  • Τις στραγγίζουμε καλά, τις πιέζουμε στο σουρωτήρι να αποβάλλουν τα υγρά τους (πρέπει να στραγγίσουν καλά).
  • Σε μπολ βάζουμε τη μελιτζάνα, τη φρυγανιά, το τυρί, την καρυδόψιχα, το αυγό, το μαϊντανό, το σκόρδο και αλατοπίπερο.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Αν το μείγμα είναι αραιό, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή φρυγανιά ώσπου να πλάθεται.
  • Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια, περίπου 3 εκ.
  • Τα αλευρώνουμε ή τα πανάρουμε σε φρυγανιά.
  • Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, να ροδίσουν.
  • Τηγανίζουμε λίγα λίγα, να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
  • Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Αυτοί οι θεϊκοί μελιτζανοκεφτέδες σερβίρονται ζεστοί ή κρύοι και ταιριάζουν φανταστικά με τις δύο σάλτσες που σας έχω παρακάτω.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σκόρδο, να ροδίσει, για 1΄-2΄.
  • Ρίχνουμε τις ντομάτες.
  • Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού.
  • Βράζουμε για περίπου 15΄-20΄, να πυκνώσει η σάλτσα.
  • Την αφήνουμε να κρυώσει και τη σερβίρουμε σαν ντιπ με τους μελιτζανοκεφτέδες.

Για τη σως γιαουρτιού

  • Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και παγώνουμε τη σάλτσα.
  • Σερβίρουμε με τους μελιτζανοκεφτέδες.

Πηγή: argiro.gr