Από τους ωραιότερους μεζέδες του καλοκαιριού!
Θεϊκοί μελιτζανοκεφτέδες εύκολοι και γρήγοροι. Από τους ωραιότερους μεζέδες του καλοκαιριού!
Υλικά
- 2 μελιτζάνες φλάσκες (500-600 γραμ. και οι δύο)
- 1 φλ. φρυγανιά
- 1/3 φλ. κεφαλοτύρι
- 1/2 φλ. αλεσμένη καρυδόψιχα
- 2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 αυγό χτυπημένο
- φρυγανιά ή αλεύρι για το πανάρισμα
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες
- χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένες
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3-4 φύλλα φρέσκου βασιλικού
- 1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σως γιαουρτιού
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- 2 κ.σ τριμμένο πάγο
- αλάτι
- 1 κ.σ ξίδι
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 κ.σ δυόσμο ψιλοκομμένο
Eκτέλεση
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε καρέ 3 εκ.
- Τις ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει και βράζουμε για 8΄-10΄, να μαλακώσουν (εναλλακτικά ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο ολόκληρες και κρατάμε τη σάρκα τους).
- Τις στραγγίζουμε καλά, τις πιέζουμε στο σουρωτήρι να αποβάλλουν τα υγρά τους (πρέπει να στραγγίσουν καλά).
- Σε μπολ βάζουμε τη μελιτζάνα, τη φρυγανιά, το τυρί, την καρυδόψιχα, το αυγό, το μαϊντανό, το σκόρδο και αλατοπίπερο.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Αν το μείγμα είναι αραιό, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή φρυγανιά ώσπου να πλάθεται.
- Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια, περίπου 3 εκ.
- Τα αλευρώνουμε ή τα πανάρουμε σε φρυγανιά.
- Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, να ροδίσουν.
- Τηγανίζουμε λίγα λίγα, να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
- Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Αυτοί οι θεϊκοί μελιτζανοκεφτέδες σερβίρονται ζεστοί ή κρύοι και ταιριάζουν φανταστικά με τις δύο σάλτσες που σας έχω παρακάτω.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σκόρδο, να ροδίσει, για 1΄-2΄.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού.
- Βράζουμε για περίπου 15΄-20΄, να πυκνώσει η σάλτσα.
- Την αφήνουμε να κρυώσει και τη σερβίρουμε σαν ντιπ με τους μελιτζανοκεφτέδες.
Για τη σως γιαουρτιού
- Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και παγώνουμε τη σάλτσα.
- Σερβίρουμε με τους μελιτζανοκεφτέδες.
Πηγή: argiro.gr