Μελιτζάνα η βασίλισσα!
Μικρές, μεγάλες, φλάσκες, τσακώνικες, ακόμη και άσπρες – παλιά σαντορινιά ποικιλία.
Από τα βάθη της Ανατολής φερμένη, η μελιτζάνα κατέκτησε όλες τις κουζίνες της Ανατολικής Μεσογείου, έφτασε στη Δυτική Ευρώπη και ταξίδεψε μέχρι την Αμερική. Η αγαπημένη της καλοκαιρινής κουζίνας του μοναχού Επιφάνιου.
Υλικά
Μερίδες: 8
- 8 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
- 5 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 5-6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 8-10 φρέσκες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 10 φρέσκα φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- λίγα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
- 1/2 κουτ. σούπας μέλι
- 250 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
- λίγο κόκκινο γλυκό πιπέρι
- λίγο κύμινο
- αλάτι, μαυροπίπερο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μελιτζάνες στον φούρνο αγιορείτικες, πρώτα καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις ξεφλουδίζουμε εντελώς.
- Κατόπιν τις κόβουμε με το μαχαίρι στα δύο κατά μήκος από άκρη σε άκρη, χωρίς να τις χωρίσουμε εντελώς και τις ανοίγουμε.
- Τις αλατίζουμε με ημίχονδρο αλάτι και τις βάζουμε στο σουρωτήρι για 2 ώρες.
- Όταν έρθει η στιγμή να τις μαγειρέψουμε, τις ξεπλένουμε για να φύγουν τα περιττά αλάτια και τις στραγγίζουμε στο τρυπητό, πιέζοντας καλά ώστε να φύγουν τα υγρά.
- Βάζουμε στο τηγάνι μας πολύ λάδι και, αφού κάψει, τηγανίζουμε τις μελιτζάνες γυρίζοντάς τες από εδώ και από εκεί, ώσπου να ροδίσουν ομοιόμορφα. Εάν δεν τις είχαμε στραγγίσει, τα νερά που θα περιείχαν θα μας δημιουργούσαν πρόβλημα με το καυτό λάδι.
- Από το τηγάνι τις παίρνουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις αραδιάζουμε με τάξη στο ταψί μας.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε σιγανή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό, τις ντομάτες, όλα τα μπαχαρικά, καθώς και το μέλι, και δυναμώνουμε τη φωτιά.
- Μόλις πάρουν μία βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και με μια βαθιά κουτάλα απλώνουμε όλη τη γέμιση παντού πάνω από τις μελιτζάνες, ώστε να σκεπαστούν καλά.
- Κατόπιν ρίχνουμε από πάνω τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τον βασιλικό και βάζουμε το ταψί στον φούρνο.
- Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr