Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μαυρομάτικα σαλάτα με αλμύρα, αγγουράκια και τριφτή ντομάτα

Θρεπτικό γεύμα!

Πλούσια και χορταστική οσπριοσαλάτα, μα συνάμα ελαφριά, εύκολη και μυρωδάτη. Ιδανική για τις ζεστές ημέρες. Βασικό υλικό της, εκτός από τα μαυρομάτικα, η καλοκαιρινή, τρυφερή αλμύρα.

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  350 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  •  το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  400 γρ. αλμύρα, χοντροκομμένη (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  •  20 γρ. βασιλικός, χοντροκομμένος
  •  2 τρυφερά αγγουράκια, σε μπαστουνάκια
  •  1 ώριμη μεγάλη ντομάτα, τριμμένη
  •  200 γρ. ανθότυρο, σε μέτρια κομμάτια
  •  2 σταγόνες ταμπάσκο
  •  χυμός από 1 μέτριο λεμόνι
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μαυρομάτικα σαλάτα με αλμύρα, αγγουράκια και τριφτή ντομάτα, αρχικά βάζουμε, σε μια βαθιά κατσαρόλα, τα φασόλια με μπόλικο νερό να τα καλύπτει.
  2. Στη συνέχεια, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να διαλυθούν.
  3. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς.
  4. Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε την αλμύρα για περίπου 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει όσο μας αρέσει (καλό πάντως είναι να μην παραβράσει).
  5. Τη μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ με κρύο νερό (ιδανικά, και με μερικά παγάκια).
  6. Την αφήνουμε για περίπου 2-3 λεπτά, ώστε να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρήσει το ζωηρό πράσινο χρώμα της.
  7. Τη στραγγίζουμε καλά και τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  8. Προσθέτουμε τα φασόλια, τα κρεμμυδάκια, τα αγγουράκια, τον βασιλικό, το λάδι, το λεμόνι και το ταμπάσκο.
  9. Περιχύνουμε με την τριμμένη ντομάτα και ανακατεύουμε απαλά.
  10. Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα, σκορπίζουμε το ανθότυρο και σερβίρουμε τα μαυρομάτικα σαλάτα με αλμύρα, αγγουράκια και τριφτή ντομάτα.

Πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης