Μαύρο ρύζι: Η νέα υπερτροφή που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας

Image by Freepik

Θα σας κάνει πάρα πολύ καλό

Θα νομίζατε ότι αυτό προορίζεται μόνο για τους λάτρεις του εξωτικού φαγητού. Αλλά όσο περισσότερα μαθαίνετε για τη θρεπτική αξία αυτού του ρυζιού, τόσο περισσότερο θα θέλετε να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Αν ψάχνετε για ένα φαγητό που θα σας κάνει πάρα πολύ καλό, εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μαύρο ρύζι.

Τι είναι το μαύρο ρύζι;

Μπορεί να γνωρίζετε το μαύρο ρύζι ως μαγικό ρύζι ή το ρύζι του αυτοκράτορα μέσα από τα μενού εστιατορίων. Αλλά πρόσφατα αυτό το ρύζι έγινε γνωστό ως μία από τις υπερτροφές.

Αντιοξειδωτικά άφθονα

Ο λόγος που το μαύρο ρύζι θεωρείται τόσο θρεπτικό είναι επειδή αυτό είναι το μόνο ρύζι που περιέχει το αντιοξειδωτικό, τις ανθοκυανίνες. Αυτό ακριβώς δίνει στο ρύζι τη βαθιά μωβ-μαύρη απόχρωση του και είναι επίσης το ίδιο αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα βατόμουρα και τα μπρινγιάλ. Η διαφορά εδώ είναι ότι μια κουταλιά πίτουρο μαύρου ρυζιού περιέχει πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά από μια κουταλιά βατόμουρα/βατόμουρα. Σημαίνει επίσης λιγότερη ζάχαρη!

Περισσότερη δύναμη για εσάς

Τα αντιοξειδωτικά είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Επιπλέον, οι ανθοκυανίνες έχουν τη δύναμη να σας κρατούν μακριά από καρδιακές παθήσεις, επειδή εμποδίζουν τη συσσώρευση πλακών στις αρτηρίες – κάτι που μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές. Το μαύρο ρύζι είναι επίσης πλούσιο σε διαιτητικές ίνες, μέταλλα καθώς και περιέχει αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά.

Μαύρο ρύζι εναντίον καστανό και λευκό ρύζι

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του λευκού ρυζιού είναι ότι το πίτουρο αφαιρείται εντελώς από το ρύζι. Κάτι που αφαιρεί όλη τη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των διαιτητικών ινών και των βιταμινών. Από την άλλη, στο καστανό ρύζι αφαιρείται μόνο το εξωτερικό στρώμα του ρυζιού, κάτι που το κάνει ελαφρώς καλύτερο και θρεπτικό. Ο λόγος που το μαύρο ρύζι είναι η τροφή που κερδίζει εδώ είναι γιατί σας δίνει τα θρεπτικά συστατικά που έχει το καστανό ρύζι εκτός από αντιοξειδωτικά!

Πώς να μαγειρέψετε μαύρο ρύζι

Η γεύση του μαύρου ρυζιού είναι λίγο ξηρή και γλυκιά, κάτι που το κάνει καλύτερο για την προετοιμασία γλυκών. Λειτουργεί επίσης καλά όταν γίνεται σε μορφή σαλάτας. Εδώ είναι δύο συνταγές για να δοκιμάσετε με μαύρο ρύζι…

Μαύρο ρυζόγαλο

Τι χρειάζεστε: 1 φλιτζάνι μαύρο ρύζι, ½ φλιτζάνι ζάχαρη, 30 ml γάλα καρύδας χωρίς ζάχαρη

Προετοιμασία:

Βράστε το ρύζι μαζί με 3 φλιτζάνια νερό και ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό. Μετά από 45 λεπτά, θα παρατηρήσετε ότι το ρύζι είναι μαγειρεμένο αλλά εξακολουθεί να είναι υγρό. Τότε πρέπει να προσθέσετε τη ζάχαρη, ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1 ½ φλιτζάνι γάλα καρύδας και να το βράσετε. Κάνετε αυτό μέχρι να γίνει παχύρρευστο αυτό το μείγμα, κάτι που θα πρέπει να συμβεί μετά από 30 λεπτά. Αφαιρέστε το μείγμα από το αέριο και αφήστε το να κρυώσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Μαύρο ρύζι σαλάτα

Τι χρειάζεστε: 2 φλιτζάνια μαύρο ρύζι, 1 ½ φλιτζάνι φύλλα βασιλικού, ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο λάδι, 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, 3 παϊδάκια σέλινο κομμένα σε κύβους, 5 ραπανάκια σε κύβους και 1 φλιτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.

Προετοιμασία:

Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι και 3 λίτρα νερό σε ένα δοχείο μαζί με το ρύζι. Αφήστε να βράσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό. Όσο βράζει το ρύζι, φτιάξτε στο μπλέντερ έναν πουρέ από 1 φλιτζάνι φύλλα βασιλικού με λάδι, χυμό λεμονιού, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Σε ένα μπολ σκίζουμε τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε με το ντρέσινγκ με το ρύζι και τα υπόλοιπα υλικά.

Image by Freepik