Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι η πιο αγαπημένη και κλασική μαρμελάδα.
Εάν κάνετε για πρώτη φορά μαρμελάδα βερίκοκο, βράστε τη λιγότερη ώρα, αφήστε τη να κρυώσει και δέστε τη ξανά για λίγα λεπτά. Έτσι πετυχαίνει το σωστό δέσιμο-δεν βγαίνει ούτε πολύ σφιχτή ούτε πολύ αραιή.
Υλικά
Για τη μαρμελάδα βερίκοκο
- 20 μεγάλα κομμάτια βερίκοκα
- 800 γρ. ζάχαρη
- 1/2 λεμόνι (χυμός)
Εκτέλεση
- Πρέπει να διαλέξουμε τα φρούτα µας να είναι ώριμα και χωρίς χτυπήματα.
- Πλένουμε πολύ καλά τα βερίκοκα και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
- Τα τοποθετούμε σε μικρό πυρίμαχο σκεύος εναλλάξ µε τη ζάχαρη.
- Τα καλύπτουμε µε μεμβράνη.
- Τα αφήνουμε στο ψυγείο για µία νύχτα.
- Στο διάστημα αυτό τα ανακατεύουμε µία µε δύο φορές.
- Την επόμενη μέρα η ζάχαρη πρέπει να έχει λιώσει και να είναι σαν σιρόπι.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε κατσαρόλα µε χοντρή βάση.
- Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20΄, έως ότου η μαρμελάδα να αφήνει στρώση στην ανάποδη μεριά της κουτάλας.
- Στο τελευταίο βράσιμο προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε 1΄-2΄.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και με ζεστή τη μαρμελάδα βερίκοκο, γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.
- Με τη αυτή τη μαρμελάδα μπορείτε να γεμίσετε τα αγαπημένα μας πτι φουρ, ή να φτιάξετε φανταστικό κέικ με βερίκοκα και σοκολάτα.
Πηγή: argiro.gr