Μια συνταγή απλή και εύκολη!
Τα παιδικά μου καλοκαίρια συνδέονται με τα καλοκαιρινά φρούτα του τόπου μου. Ένα βασικό φρούτο που αγαπώ ακόμα είναι το σύκο και πιο πολύ την μαρμελάδα σύκου από τις βιολογικές συκές μας. Περιμέναμε να ”γίνουν” τα σύκα και να τρέξουμε κάτω από τις συκιές να φάμε από δέκα ο καθένας! Μοναδικές και αξέχαστες στιγμές! Οι συκές μας είναι βιολογικές διότι δεν ραντίζονται ποτέ. Ότι μας δώσει η χρονιά από σύκα. Το γράφω αυτό γιατί για την μαρμελάδα μας θα χρειαστούμε βιολογικά σύκα! Πάμε να δούμε την συνταγή της γιαγιά μου!
Ας δούμε τα υλικά:
2 κιλά ώριμα σύκα
700 γρ, ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλλας
6 κουταλιές της σούπας λεμόνι.
Αρμπαρόριζα ή βανίλια.
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα σύκα, κόβουμε το κοτσάνι και τον πάτο του σύκου. Κατόπιν τα σύκα τα κόβουμε σε τέσσερα κομματάκια. Δεν τα ξεφλουδίζουμε. Εάν κάποιο σύκο είναι σκληρό τότε μόνο το ξεφλουδίζουμε. Άρα όταν λέμε 2 κιλά σύκα εννοούμε κομμένα και καθαρισμένα. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο γιατί θα μας κολλήσουν εάν έχουμε λεπτή κατσαρόλα.
Ύστερα ρίχνουμε την ζάχαρη, κανέλα και μισό φλιτζάνι του καφέ νερό. Ανοίγουμε την υψηλότερη θερμοκρασία της κουζίνας μας εως να πάρουν βράση. Μετά χαμηλώνουμε στο μισό. Εάν βγάλει αφρούς το καθαρίζουμε. Θέλει κοντά στα 45-50 λεπτά βράσιμο.
Σε όλο το διάστημα βρασμού το ανακατεύουμε και το επιβλέπουμε να μην κολλήσει.
Πριν ολοκληρωθεί ο βρασμός ρίχνουμε το λεμόνι και την αρμπαρόριζα. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τα βαζάκια μας τα γυάλινα. Τ βάζουμε για αποστείρωση στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 15 λεπτά.
Έπειτα σερβίρουμε την μαρμελάδα μας στα βαζάκια κλείνουμε με τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε.
Τ αφήνουμε στην άκρη και αφού κρυώσουν τα γυρίσουμε στη σωστή θέση.
Έτοιμη η μαρμελάδα μας!