Νόστιμη και επίκαιρη!
Μαρμελάδα σύκο με υπέροχη και πρωτότυπη γεύση. Απολαύστε την για πρωινό με φρέσκο ψωμί!
Υλικά
Για τη μαρμελάδα σύκο
- 800 γρ. σύκα (φρέσκα)
- 200 γρ. δαμάσκηνα φρέσκα (ή βανίλιες ή μήλα)
- 700 γρ. ζάχαρη
- 1/2 λεμόνι (το χυμό του)
Για να αρωματίσουμε (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα φρούτα με τη φλούδα τους, αφού τα πλύνουμε σχολαστικά. Διαλέγουμε σύκα ώριμα αλλά όχι λιωμένα.
- Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσανάκι και στη συνέχεια τα κόβουμε στα 2 ή στα 4 αν είναι μεγάλα.
- Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τα κόβουμε στη μέση.
- Αφαιρούμε το κουκούτσι.
- Βάζουμε τα φρούτα σε φαρδιά κατσαρόλα με χοντρή βάση.
- Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και τα φυλάμε στο ψυγείο για μία νύχτα.
- Την επόμενη βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι και αφήνουμε τη μαρμελάδα να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά.
- Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο.
- Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν αφήνει μια στρώση στη ράχη της κουτάλας.
- Στον τελευταίο βρασμό προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μία ακόμη βράση.
- Ισομοιράζουμε τη ζεστή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα καυτά βάζα.
- Τα γεμίζουμε μέχρι επάνω.
- Καλύπτουμε με τα αποστειρωμένα καπάκια τους, σφραγίζουμε και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας.
- Όταν κρυώσουν τα φυλάμε σε ντουλάπι.
- Η μαρμελάδα που έρχεται σε επαφή με τον αέρα, αφού δηλαδή ανοιχτεί, φυλάσσεται στο ψυγείο.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να αρωματίσουμε τη μαρμελάδα με γαρίφαλο, κανέλα ή αρμπαρόριζα.
- Προσωπικά την προτιμώ σκέτη.
- Αν χρησιμοποιήσουμε βανίλια ή δαμάσκηνο, η μαρμελάδα παίρνει κόκκινη απόχρωση.
- Αν βάλουμε μήλο βγαίνει ξανθή.
- Για 3 βάζα των 500 ml
- Αναμονή: 1 νύχτα
Πηγή: argiro.gr