Margaret Hamilton: Η γυναίκα που μας οδήγησε στο φεγγάρι

Forever Woman

 Η συγκλονιστική ιστορία της πρώτης μηχανικού υπολογιστών στον κόσμο

Η Margaret Hamilton είναι μια από τις γυναίκες που έχουν μείνει στην ιστορία τόσο για το έργο όσο και για το μυαλό της. Σίγουρα πολλοί έχουμε ακούσει το όνομά της ή την έχουμε δει να στέκεται πλάι στον κώδικα που έγραψε για την απογείωση και την προσγείωση του διάσημου διαστημόπλοιου αλλά ξέρουμε πραγματικά την ιστορία της; Ξέρουμε την ιστορία της γυναίκας όπου με τον κώδικα της μας οδήγησε στο φεγγάρι;

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Η Margaret Elaine Heafield γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου 1936, στο Paoli της Ιντιάνα.  Η Μάργκαρετ αποφοίτησε από το Λύκειο Χάνκοκ το 1954. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν το 1955 πριν μεταφερθεί στο Κολλέγιο Έρλχαμ.

Όσο ήταν στο Έρλχαμ, γνώρισε τον πρώτο της σύζυγο. Τον Τζέιμς Κοξ Χάμιλτον, ο οποίος ήταν ανώτερος πτυχιούχος χημείας. Παντρεύτηκαν στις 15 Ιουνίου 1958, το καλοκαίρι αφότου αποφοίτησε από το Έρλχαμ. Δίδαξε σύντομα μαθηματικά γυμνασίου και γαλλικά σε ένα δημόσιο σχολείο στη Βοστώνη της Ιντιάνα.

Δείτε επίσης: Ο δρόμος για τη δημιουργία και την επιτυχία

Στη Βοστώνη, αρχικά σκόπευε να εγγραφεί σε μεταπτυχιακές σπουδές σε αφηρημένα μαθηματικά στο Μπράντεϊς. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 1959, άρχισε να εργάζεται στο τμήμα μετεωρολογίας στο MIT, το Τμήμα Τεχνολογίας της Μασαχουσσέτης.

Εκεί κατάφερε να αναπτύξει ένα λογισμικό για την πρόβλεψη του καιρού, τον προγραμματισμό για τους LGP-30 και PDP-1 υπολογιστές στου Μάρβιν Μίνσκι. Το έργο της συνέβαλε στις δημοσιεύσεις του Λόρενζ σχετικά με τη θεωρία του χάους

Το έργο SAGE

Από το 1961 έως το 1963, η Χάμιλτον εργάστηκε στο ημιαυτόματο επίγειο περιβάλλον (SAGE) στο εργαστήριο του Λίνκολν πάλι στο τμήμα Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Εκεί ήταν μια από τους προγραμματιστές που έγραψαν λογισμικό για το πρωτότυπο υπολογιστή AN / FSQ-7 (ο XD- 1) , που χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για την αναζήτηση πιθανών εχθρικών αεροσκαφών.

 Έγραψε επίσης λογισμικό για ένα πρόγραμμα παρακολούθησης μέσω δορυφόρου στα ερευνητικά εργαστήρια της Πολεμικής Αεροπορίας Κέιμπριτζ. Το έργο SAGE ήταν μια επέκταση της έρευνας “Ανεμοστρόβιλος”. Που ξεκίνησε από το MIT να δημιουργήσει ένα σύστημα υπολογιστή που θα μπορούσε να προβλέψει καιρικά συστήματα και να παρακολουθεί τις κινήσεις τους χρησιμοποιώντας προσομοιωτές.

Το SAGE αναπτύχθηκε σύντομα για στρατιωτική χρήση στην αεροπορική άμυνα κατά των αεροσκαφών από πιθανές σοβιετικές επιθέσεις κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η Χάμιλτον εντάχθηκε στη συνέχεια στο Εργαστήριο Κάρολος Σταρκ Ντράπερ στο MIT. Το οποίο δούλεψε στην αποστολή Apollo Space. Στην αρχή προσλήφθηκε ως προγραμματιστής αλλά κατέληξε υπεύθυνη για όλο το λογισμικό για πλοήγηση και καθοδήγηση σεληνιακής προσγείωσης.

Η Margaret Hamilton υποστήριζε από την αρχή ότι ο υπολογιστής ο οποίος είχε κατασκευαστεί ειδικά για την αποστολή αυτή θα έπρεπε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα πάντα. Ακόμη κι αυτά που ο άνθρωπος δεν μπορεί να ελέγξει.
Έλεγε συνεχώς πως το ανθρώπινο λάθος δεν είναι ποτέ απίθανο, όσο καλά εκπαιδευμένο και έμπειρο είναι το πλήρωμα. Αντιθέτως, η NASA διαφωνούσε, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρχε καμία περίπτωση να σφάλλουν οι αστροναύτες. Τελικά, τους έπεισε για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός λογισμικού που θα ήταν σε θέση να διορθώσει κάθε αδυναμία.

Η Χάμιλτον βγήκε για ακόμα μία φορά σωστή

Προσεγγίζοντας τη Σελήνη, η μηχανή του διαστημόπλοιου παρουσίασε σημάδια υπερφόρτωσης. Με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνο το πλήρωμα να επιχειρήσει την προσεδάφιση.

Ευτυχώς, χάρη στο πρόγραμμα της Χάμιλτον, ο υπολογιστής του Απόλλων 11 κατάφερε να κάνει shut down κάποιες λειτουργίες που έτρεχαν εκείνη τη στιγμή προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κάθοδος προς το φεγγάρι. Έτσι, χάρη στον κώδικά της, όχι μόνο ο άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη, αλλά δεν έγινε και το τραγικό ατύχημα. To 1971 έγραψε στο περιοδικό Datamation:

«Το computer (ή μάλλον το λογισμικό του) ήταν τόσο έξυπνο που κατάλαβε πως του ζητούσαν να κάνει περισσότερα απ’ όσα μπορούσε. Τότε, έστειλε μόνο του ειδοποίηση που σήμαινε “με έχετε υπερφορτώσει και θα κρατήσω μόνο τις σημαντικές λειτουργίες”. Δηλαδή αυτές που απαιτούνταν για την προσελήνωση. Αν δεν αναγνώριζε το πρόβλημα, αμφιβάλλω αν η προσγείωση θα ήταν τόσο επιτυχημένη».

Το 1976 συνίδρυσε την εταιρεία Higher Order Software (HOS), ενώ τα προγράμματά της χρησιμοποιήθηκαν σε αποστολές της κυβέρνησης. Ακόμα ένα κατόρθωμα της είναι ότι δημιούργησε μία γλώσσα προγραμματισμού για την πολεμική αεροπορία. Το 1985 αποχώρησε από την HOS και από την επόμενη χρονιά έως σήμερα, ασχολείται με τη Hamilton Technologies. Το επιστημονικό της έργο έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως ενώ παραμένει αξεπέραστη μέχρι και σήμερα!

Μια γυναίκα με όραμα κατάφερε να κάνει τον άνθρωπο να πατήσει το πόδι του στο φεγγάρι και φυσικά να αποτρέψει ένα τεράστιο ατύχημα. Μια γυναίκα που είναι και θα παραμείνει πρότυπο για όλους!

Κεντρική φωτογραφία: wikipedia.org

Δείτε επίσης: