Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μαλακά μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Θα τους ξετρελάνουν όλους

Μια καταπληκτική συνταγή για μαλακά μουστοκούλουρα με πετιμέζι που θα τους ξετρελάνει όλους. Φανταστική συνταγή για αφράτα και μαλακά μουστοκούλουρα με πετιμέζι και πορτοκάλι, μαζί με όλα τα μυστικά τους!

Υλικά

  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
  • 1/2 φλ. χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
  • 1½ φλ. πετιμέζι
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
  • 1½ κ.γ. κοφτό κανέλα
  • 1/4 κ.γ. κοφτό γαρίφαλο
  • 600 γρ. περίπου αλεύρι μαλακό

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το baking powder και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, το πετιμέζι, την κανέλα, το γαρίφαλο και με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά.
  • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε στο λάδι.
  • Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά.
  • Στην αρχή ανακατεύουμε το μείγμα με κουτάλι και σιγά σιγά αλευρώνοντας τα χέρια ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να πιει όλο το αλεύρι.
  • Ίσως χρειαστεί λίγο επιπλέον.
  • Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια.
  • Να είναι μεν λιπαρή-λαδερή αλλά να είναι σφιχτή και να μπορεί να πλάθεται.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε λαμαρίνες
  • Πλάθουμε τα μαλακά μουστοκούλουρα και τα αραδιάζουμε στις λαμαρίνες με κενό ανάμεσα τους γιατί φουσκώνουν.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 με 20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους.

Μυστικά

  • Δεν βάζουμε ζάχαρη στα μαλάκα μουστοκούλουρα γιατί η ζάχαρη καραμελώνει όταν ψήνεται και κάνει τα μουστοκούλουρα τραγανά.
  • Η φυσική γλύκα από το πετιμέζι είναι αρκετή ώστε να τους δώσει γεύση, χρώμα κι άρωμα χωρίς να γίνουν λιγωτικά από την γλύκα.
  • Η συνταγή είναι παραδοσιακή από την Πάρο.
  • Έτσι γινόταν πολύ παλιά, χωρίς ζάχαρη αλλά μόνο με πετιμέζι από μούστο που στο νησί πάντα υπήρχε σε αφθονία.
  • Ζυμώστε καλά,  μέχρι η ζύμη να μην κολλάει πια στα χέρια.
  • Αφήστε τη ζύμη να σταθεί για 15 με 20 λεπτά σκεπασμένη καλά.
  • Δεν ξεροψήνουμε τα μαλακά μουστοκούλουρα, ούτε τα ροδίζουμε πολύ, γιατί στο τέλος δεν θα είναι μαλακά.
  • Πρέπει την ώρα που τα βγάζουμε από τον φούρνο, να έχουν ροδίσει αλλά να μην είναι τραγανά.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης