Μακαρόνια με μελιτζάνα

Forever Woman

Η πιο ωραία μακαρονάδα με σάλτσα μελιτζάνας, ντομάτα και βασιλικό.

Pasta alla norma με ότι ζυμαρικό σου αρέσει! Καλοκαιρινή γεύση και μπορείς να βάλεις ό,τι ζυμαρικά θέλεις. Οι μελιτζάνες κάνουν την διαφορά. Η διάσημη pasta alla norma από την Σικελία κατά ένα περίεργο τρόπο αποτελεί και καθημερινό φαγητό στα νησιά του Αιγαίου και γίνεται με τοπικά ζυμαρικά σε κάθε νησί.

Υλικά

Για τα μακαρόνια με μελιτζάνα

  • 2 μελιτζάνες (μέτριες)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 συσκ. ντομάτες ολόκληρες (ή 2 μεγάλες φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες)
  • 300 γρ. σπαγγέτι
  • 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό (ψιλοκομμένο)
  • 1 πρέζα/ες ρίγανη
  • Για το σερβίρισμα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Τυρί τριμμένο (προαιρετικά)

Eκτέλεση

Για τα μακαρόνια με μελιτζάνα

  • Κόβουμε τις μελιτζάνες με ένα μαχαίρι σε μικρά καρέ περίπου 2 εκ.
  • Βάζουμε τις μελιτζάνες σε μπολ με αλατισμένο νερό να τις σκεπάζει.
  • Αφήνουμε για 10 λεπτά.
  • Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά τις μελιτζάνες.
  • Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες εμπορίου ή φρέσκες.

Για το ψήσιμο της μελιτζάνας

  • Μπορούμε να κάνουμε τις μελιτζάνες με 3 διαφορετικούς τρόπους:

Τηγάνισμα

  • Τις τηγανίζουμε σε λάδι για λίγα λεπτά να μαλακώσουν.

Ψήσιμο

  • Τις αραδιάζουμε σε ταψί, ραντίζουμε με 2 κ.σ ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στους 200°C στον αέρα για 10 λεπτά να μαλακώσουν.

Σωτάρισμα

  • Ραντίζουμε τις μελιτζάνες με το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και τις ανακατεύουμε.
  • Τις βάζουμε σε καυτό τηγάνι και σοτάρουμε για 4 με 5 λεπτά ανακατεύοντας να μαλακώσουν.
  • Με όποιο τρόπο κι αν τις φτιάξουμε, τις βγάζουμε, τις στραγγίζουμε και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Τις αφήνουμε στην άκρη.

Σάλτσα norma με μελιτζάνες

  • Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο για 30” ως 1′.
  • Προσθέτουμε τις αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες και βράζουμε τη σάλτσα για 7-8′ σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για 4′-5′ τη σάλτσα μελιτζάνας.
  • Προσθέτουμε πρέζα αποξηραμένη ρίγανη.
  • Βράζουμε ωστόσο τα ζυμαρικά για 2′ λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία.
  • Με τσιμπίδα πιάνουμε τα ζυμαρικά και όπως στάζουν, τα ρίχνουμε στη σάλτσα μελιτζάνας.
  • Ελέγχουμε το αλάτι, πιπέρι.
  • Αν θέλουμε πιο αραιή σάλτσα, ρίχνουμε μέσα λίγο νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά.
  • Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα μελιτζάνας και μαγειρεύουμε για 1,5 με 2 λεπτά.
  • Τέλος, προσθέτουμε τον βασιλικό.

Πηγή: .argiro.gr