Σάλτσα ναπολιτάνα με μοσχαρίσιο κρέας και προσούτο; Με κουκουνάρια και σταφίδες!
Ο αυθεντικός τρόπος του Artusi –που έγραψε το 1891 το πιο γνωστό βιβλίο μαγειρικής στην Ιταλία, το La scienza in cuzina e l’ arte di mangiar bene– έχει και ένα ολόκληρο κομμάτι μοσχαρίσιο flank «λαρδωμένο» (δηλαδή τρυπημένο και «γεμισμένο» με λαρδί). Η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, όμως, απλοποίησε τη συνταγή, για να μπορούμε να την ετοιμάσουμε όλοι και έφτιαξε ένα ναπολιτάνικο ραγού. Για όποιον θέλει να επιχειρήσει να «λαρδώσει» κρέας, η αυθεντική συνταγή του Artusi.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 1 μοσχαρίσια μπριζόλα flank, περίπου 500 γρ. (άπαχο μέρος από την άκρη της κοιλιάς του μοσχαριού), ψιλοκομμένη
- 3 φέτες προσούτο, ψιλοκομμένες
- 50 γρ. λαρδί (το βρίσκουμε σε καταστήματα και ντέλι με ιταλικά προϊόντα)
- 60 γρ. καπνιστή πανσέτα, ψιλοκομμένη
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 40 γρ. κουκουνάρια
- 40 γρ. μαύρες σταφίδες
- 400 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
- 200 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 300 γρ. σπαγγέτι ή μπουκατίνι
- παρμεζάνα τριμμένη, κατά βούληση
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την μακαρονάδα ναπολιτάνα με κρέας, σταφίδες και κουκουνάρι σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το προσούτο, το λαρδί και την καπνιστή πανσέτα και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν το λίπος τους.
- Προσθέτουμε το κρέας, το κρεμμύδι, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, 200 ml νερό και αλατοπίπερο.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρισμα
- Βράζουμε τα ζυμαρικά 1 λεπτό λιγότερο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
- Με μια λαβίδα τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να γίνουν τα ζυμαρικά και να απορροφήσουν μέρος της σάλτσας.
- Μοιράζουμε στα πιάτα, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και σερβίρουμε.
https://www.gastronomos.gr/syntagh/makaronada-napolitana-no-1-me-kreas-stafides-kai-koykoynari/207758/Πηγή:https://www.gastronomos.gr