Το λικέρ ρόδι άρεσε πολύ στη γιαγιά μου, γι’ αυτό και δεν έλειπε ποτέ από το σπίτι μας.
Μάλιστα το έφτιαχνε με δύο τρόπος: το κλασικό λικέρ ρόδι που το άφηνε να γίνει στον ήλιο, και αυτό εδώ, που το έκανε βραστό στην κατσαρόλα, ρυθμίζοντας με το χρόνο που το έβραζε, τη δύναμη και τη γλύκα του.
Λικέρ ρόδι βραστό
Υλικά
• 1½ νεροπότηρο σπόρους ροδιού (3 – 4 ρόδια)
• 1 νεροπότηρο ζάχαρη
• 1 νεροπότηρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα
• 2 γαρύφαλλα
• 1 ξύλο κανέλλας
Εκτέλεση
Διαλέγουμε τρία – τέσσερα κατακόκκινα (αν βρούμε), ώριμα και γλυκά, αλλά όχι παραγινομένα ρόδια, τα πλένουμε εξωτερικά, τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και αφαιρούμε τους σπόρους. |
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα τους σπόρους απ᾿ τα ρόδια, μαζί με τα υγρά που έχουν βγάλει, το τσίπουρο, τη ζάχαρη, την κανέλλα και τα γαρύφαλλα.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και όταν αρχίσουν να βράζουν, μετράμε 2′ – 3′ και σβήνουμε την φωτιά
Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας μέχρι να σταματήσει ο βρασμός, έπειτα την αποσύρουμε σε μιαν άκρη, κι όταν παγώσει, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για 24 ώρες.
Μόλις περάσουν οι 24 ώρες, αδειάζουμε την κατσαρόλα σε τρυπητό που έχουμε στρώσει διπλό τουλπάνι (λεπτό ύφασμα), για να σουρώσουμε τους σπόρους και μετά στρίβουμε και στείβουμε το τουλπάνι, ώστε να πάρουμε όλο το λικέρ.
Το βάζουμε σε καθαρά βάζα ή μπουκάλια και είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.
— Αν το θέλουμε πιο δυνατό, ρίχνουμε στην κατσαρόλα μόνο το ⅓ από το τσίπουρο και το υπόλοιπο το προσθέτουμε στο τέλος, κατ᾿ ευθείαν στα μπουκάλια.