Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια
Kαθώς και πολλές ονομαστικές γιορτές στην περίοδο των Χριστουγέννων σημαίνουν τραπέζια λουκούλεια, με πλούσια φαγητά και γλυκά που πάντα περισσεύουν. Left over και σπατάλη φαγητού είναι σε υπερθετικό βαθμό αυτές τις ημέρες.
Ψυγεία και ντουλάπια φορτώνονται τις γιορτινές ημέρες είτε έχουμε καλεσμένους είτε για να καλύψουμε τις ανάγκες της οικογένειας που πάντα λαχταράει ποικιλία στο γιορτινό τραπέζι. Όμως η σπατάλη φαγητού τις ημέρες αυτές είναι σύνηθες φαινόμενο που όμως υπάρχει τρόπος να έχουμε 0 food waste. Έτσι τίποτα δεν θα πάει χαμένο. Όλα με έξυπνο τρόπο θα συντηρηθούν ή θα γίνουν νέες συνταγές που θα απολαύσουν όλοι.
Tα leftovers θα ξαναμπούν στο τραπέζι
Έτσι τα χριστουγεννιάτικα αλλά και πρωτοχρονιάτικα leftovers θα ξαναμπούν στο τραπέζι μας με λαχταριστές εύκολες συνταγές. Αξιοποιώντας λοιπόν όλα τα περισσεύματα από γεμιστή γαλοπούλα ή κοτόπουλο ακόμα κι από παραδοσιακό χοιρινό ή μοσχάρι ρολό εξασφαλίζεις το καθημερινό τραπέζι για όλη την οικογένεια.
Εγώ αυτό που κάνω πάντα όταν έχει τραπέζι στο σπίτι είναι να μοιράζω να φιλεύω δηλαδή τους καλεσμένους μου, περίσσευμα φαγητού ή γλυκού. Αφού ξέρω τι τους αρέσει και πόσο πολύ θα το απολαύσουν την επόμενη ημέρα κυρίως της πρωτοχρονιάς μετά το hangover.
Πάμε λοιπόν να πάρουμε ιδέες πως θα αξιοποιήσουμε όλα τα περισσεύματα από το γιορτινό τραπέζι. Kυρίως το τραπέζι της πρωτοχρονιάς όπου ειδικά αν κάνουμε μπουφέ είναι κρίμα να έχουμε απώλειες. Έτσι και οικονομία κάνουμε και μηδενική απώλεια υλικών θα έχουμε χωρίς να σπαταλάμε τα υλικά και ευχαριστημένους θα έχουμε όλους στην οικογένεια την επόμενη ημέρα.
Πουλερικά, κοτόπουλο και γαλοπούλα έχουν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες.
Τι καλύτερο από το να φτιάξεις μια σαλάτα με ψητό κοτόπουλο ή μια φανταστική κοτοσαλάτα για να γεμίσεις σάντουιτς ή να την απολαύσεις με υγιεινά κράκερ
Αν σου περισσέψουν ψητές πατάτες από το αρνί στο φούρνο ή οποιοδήποτε κρέας ακόμα κι αν σου περίσσεψε πουρές τότε θα αξιοποιήσεις τα περισσεύματα φτιάχνοντας κροκέτες πατάτας πολτοποιώντας τις πατάτες κάθε φαγητού και προσθέτοντας απλά υλικά όπως αλεύρι αυγό και τυρί. Κάνεις δεν λέει όχι σε λαχταριστή τραγανή κροκέτα πατάτας.
Ψητό κρέας όπως μοσχάρι, χοιρινό ή αρνί όταν περισσέψουν φτιάχνουμε νέες συνταγές όπως γιουβέτσι, μακαρονάδα ή κρεατόπιτα. Έτσι κανείς δεν μένει παραπονεμένος. Aφού θα δουν νέο φαγητό στο τραπέζι κι εσύ θα έχεις μηδενική απώλεια φαγητού και υλικών χωρίς άσκοπη σπατάλη.
Τυριά και αλλαντικά που συνήθως περισσεύουν από τα τραπέζια, γίνονται ιδανικές πίτες ή πίτσες. Με δική σου σπιτική ζύμη πίτσας ή ζύμη εμπορίου έχεις τυλιχτή πίτσα λαχταριστή όπως ή pizza scaccia ή φτιάχνεις φανταστικό αλμυρό μπριός ροδοψημένο με τυριά που λιώνουν και αλλαντικά που περίσσεψαν.
Κι όσο για τα γλυκά των γιορτών όπως το τσουρέκι, τα μελομακάρονα, η βασιλόπιτα και οι κουραμπιέδες μετατρέπονται σε λαχταριστά νέα γλυκά όπως το σαλάμι σοκολάτας με κουραμπιέδες, cheesecake με μελομακάρονα ή λαχταριστές καριόκες με τσουρέκι ή βασιλόπιτα που περίσσεψε.
Για να μειώσεις την σπατάλη φαγητού θα πρέπει να αξιοποιείς τα πάντα στην κουζίνα σου.
Καλή χρονιά σε όλους μας με υγεία και ευημερία.
Πηγή: argiro.gr