Υπάρχουν κάποια πιάτα που εδώ στο Madame Ginger λέμε ότι είναι από τα καλύτερα μας.
Τα σημερινα μου λαζάνια με τα μανιτάρια και την βελούδινη μπεσαμέλ κάσιους είναι σίγουρα ένα από αυτά. Ζουμερά, νόστιμα, τυρένια, ανέλπιστα ελαφριά (τόσο που επιτρέπουν και 3ο κομμάτι, το 2ο είναι σίγουρο) και με μία νέα τεχνική που θα σου μάθω για την μπεσαμέλ που θα αλλάξει τον τρόπο που φτιάχνεις τα ζυμαρικά φούρνου.
Η μπεσαμέλ μου έχει 3 υλικά. Βούτυρο κάσιους από το WILD SOULS (το πιο κρεμώδες και νόστιμο αδιαμφησβήτητα), ζωμό λαχανικών (μπορείς να φτιάξεις και έτοιμο) και μοσχοκάρυδο. Όταν τα βάλαμε στην κατσαρόλα και αρχίσαμε το ανακάτεμα, ούτε εμείς πιστεύαμε ότι μέσα σε λίγα λεπτά θα έχουμε την πιο βελούδινη και θρεπτική μπεσαμέλ που έχουμε φτιάξει ποτέ. Δοκίμασε την, στρώστην πάνω από τα λαζάνια με την θεϊκή γέμιση και δεν θα πιστεύεις με πόση ευκολία έφτιαξες ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά της ζωής σου.
- Μερίδες: 6-8
- Χρόνος προετοιμασίας: 20-25 λεπτά
- Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
- Χρόνος αναμονής: 5-10 λεπτά
- Σκεύος: ορθογώνιο ταψί 30Χ25 εκ.
- Φυλάσσουμε τα λαζάνια στο ψυγείο για 2-3 μέρες.
Υλικά για τη γέμιση:
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, ψιλοκομμένο
- 500 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες
- 500 πορτομπέλο, ψιλοκομμένο
- ½ μικρό κουνουπίδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 1 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
- 1 κ.γλ. Italian mix ή ½ κ.γλ. ξερή ρίγανη & ½ κ.γλ. ξερό θυμάρι
- 200 γρ. φυτικό λευκό τυρί, θρυμματισμένο ή άλλο λευκό τυρί της επιλογής μας
Υλικά για τα λαζάνια:
- 500 γρ. λαζάνια
- 100-200 γρ. φυτικό τυρί, τριμμένο ή άλλο τυρί της επιλογής μας
Εκτέλεση
1) Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τον ζωμό και τον αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί αλλά όχι να βράσει.
2) Προσθέτουμε το Κάσιους βούτυρο WILD SOULS, το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 5-10 λεπτά και μόλις πήξει ελαφρώς αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
3) Σε μία μεσαία κατσαρόλα βάζουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο και σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να μελώσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το κουνουπίδι, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να χάσουν τα πολλά υγρά τους για 6-8 λεπτά.
4) Προσθέτουμε στα λαχανικά το σκόρδο, την πάπρικα, το italian mix, το λευκό τυρί και 2 κ.σ. μπεσαμέλ, ανακατεύουμε, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
5) Λαδώνουμε ελαφρώς ένα πυρίμαχο σκεύος. Βάζουμε 2 κ.σ. μπεσαμέλ και τις απλώνουμε στον πάτο, τοποθετούμε ομοιόμορφα τα λαζάνια και τα καλύπτουμε με τη μισή γέμιση. Απλώνουμε μία δεύτερη στρώση λαζάνια, την υπόλοιπη γέμιση, καλύπτουμε με τα τελευταία λαζάνια και την μπεσαμέλ κάσιους και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
6) Ψήνουμε τα λαζάνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για 30 λεπτά ή έως η μπεσαμέλ να χρυσαφίσει. Αφήνουμε για 5-10 λεπτά να κρυώσουν και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πηγή: www.madameginger.com