Λαζάνια με κρέμα κολοκύθας, μανιτάρια & σπανάκι

Baked spinach lasagna

Ένα λαχταριστό αλλά παράλληλα ελαφρύ και θρεπτικό πιάτο!

Η βελούδινη κρέμα κολοκύθας σε συνδυασμό με τα μανιτάρια και το σπανάκι θα σε μυήσουν στον κόσμο της γαστρονομίας και της γεύσης!

Υλικά

  • 1 μικρή πορτοκαλί κολοκύθα
  • 1-2 σκελίδες σκόρδου
  • 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 3 κ.σ τριμμένο τυρί
  • 400 ml γάλα
  • 2 κ.σ. υγρό ζωμό λαχανικών
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι & φρεσκοτριμένο πιπέρι
  • 500 γρ. λαζάνια
  • 5-6 κ.σ. τριμμένο τυρί για την επικάλυψη
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό λευκά μανιτάρια
  • 1 κ.γλ. θυμάρι φρέσκο ή ξερο
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 350 γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τα σπόρια, αφήνοντας την φλούδα και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Σε ένα ταψί φούρνου βάζουμε τις σκελίδες σκόρδου και τοποθετούμε τα κομμάτια κολοκύθας πάνω από τις σκελίδες για να μην καούν. Ραντίζουμε με 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με την καπνιστή πάπρικα και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.

Μόλις ψηθεί και κρυώσει λίγο η κολοκύθα, αφαιρούμε με ένα κουτάλι 700 γρ. από το εσωτερικό και τη βάζουμε στο μούλτι μαζί με τα ψημένα σκόρδα, το τυρί και το γάλα, στο οποίο έχουμε διαλύσει τον υγρό ζωμό λαχανικών. Χτυπάμε μέχρι να γίνει μία λείο και κρεμώδης σάλτσα.

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει καλά ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Ύστερα προσθέτουμε τα μανιτάρια, το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και να χάσουν τα πολλά υγρά τους. Μόλις πάρουν χρώμα τα σβήνουμε με κρασί και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε μέχρι να χάσει τα πολλά υγρά. Στη συνέχεια μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C και στήνουμε τα λαζάνια μας.

Σε ένα ταψί απλώνουμε το ⅓ από τη σάλτσα κολοκύθας ομοιόμορφα. Στη συνέχεια απλώνουμε το ⅓ από λαζάνια και το ⅓ απο την ποσότητα της γέμισης. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 2 φορές και στο τέλος τα καλύπτουμε με την υπόλοιπη σάλτσα κολοκύθας και πασπαλίζουμε με μπόλικη παρμεζάνα. Ψήνουμε τα λαζάνια στους 180°C στις αντιστάσεις για 30 λεπτά και σερβίρουμε με τυρί και φρέσκο μαϊντανό.

Διαβάστε
ακόμα