Με υλικά εποχής ένα υπέροχο πιάτο
Κανείς δε λέει όχι στους κλασικούς λαχανοντολμάδες αυγολέμονο, κι αυτή η πιο ανάλαφρη εκδοχή, όμως, με κιμά από μπούτι κοτόπουλου, είναι γευστικότατη.
Υλικά
Μερίδες: 6-8
- 1 μικρό αλλά αφράτο λάχανο
- 1 μέτριο καρότο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 κλωναράκι σέλερι, σε λεπτές φέτες
- 350 γρ. κιμάς από μπούτι κοτόπουλου
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 3/4 από ένα μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας ρύζι Καρολίνα
- 1 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 80 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τους λαχανοντολμάδες με κιμά κοτόπουλου και κρέμα αυγολέμονο αφαιρούμε το σκληρό «κοτσάνι» από το λάχανο με ένα μαχαίρι και βγάζουμε 1-2 στιβάδες από τα εξωτερικά φύλλα και τα κρατάμε στην άκρη.
- Βάζουμε το λάχανο σε μιαμεγάλη κατσα- ρόλα με το άνοιγμα προς τα κάτω, καλύπτουμε με νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά.
- Το βγάζουμε προσεκτικά και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, απλώνουμε στον πάτο τα φύλλα που είχαμε κρατήσει και από πάνω σκορπίζουμε το καρότο και το σέλερι.
- Σε ένα μπολ ζυμώνουμε τον κιμά κοτόπουλου με το κρεμμύδι, το ρύζι, τη φρυγανιά, το μισό λάδι, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο.
- «Ξεφυλλίζουμε» το λάχανο. Απλώνουμε κάθε φύλλο σε λεία επιφάνεια και βάζουμε 1 κουτ. σούπας γέμιση στο κέντρο.
- ∆ιπλώνουμε τις δύο άκρες του φύλλου προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολό.
- Τακτοποιούμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα, σε στρώσεις.
- Προσθέτουμε νερό κρύο, τόσο που να τους καλύπτει, και το υπόλοιπο λάδι και σκεπάζουμε τους λαχανοντολμάδες με ένα πιάτο που θα τους συγκρατήσει στη θέση τους κατά το μαγείρεμα.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Βγάζουμε προσεκτικά τους ντολμάδες σε μια πιατέλα και κρατάμε το ζουμί στην άκρη.
Για την κρέμα αυγολέμονο
- 2 κρόκοι αυγών (κρατάμε τα ασπράδια στο ψυγείο, για άλλη χρήση, π.χ. ομελέτα)
- χυμός από 1 λεμόνι
- 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος
- 40 γρ. βούτυρο αγελάδας
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και το αλεύρι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε με την κουτάλα της σούπας δόσεις από το ζουμί των λαχανοντολμάδων, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
- Σε μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τους κρόκους με τον χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο και το ρίχνουμε σταδιακά στη σάλτσα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
- Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί καλά.
- Περιχύνουμε με την κρέμα αυγολέμονο τους λαχανοντολμάδες και σερβίρουμε.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr/