Οι Κροάτισσες γεννήθηκαν θεωρώντας ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στο σώμα τους.
Τώρα, το βλέπουν να αλλάζει…
Την ώρα που στη Γαλλία έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά το δικαίωμα στην έκτρωση, η κατάσταση στην (Καθολική) Κροατία είναι κάπως διαφορετική. Διαδηλώσεις, πλήθος αντρών να γονατίζει για προσευχή σε δημόσιες πλατείες, συντηρητικές καμπάνιες (θρησκευτικές και μη) πιέζουν για απαγόρευση των αμβλώσεων.
Στην Κροατία έχεις κάθε δικαίωμα να κάνεις έκτρωση –κατοχυρώθηκε συνταγματικά την εποχή που η χώρα ανήκε στη Γιουγκοσλαβία, πριν από 50 χρόνια. Δεν έχεις πάντα πρόσβαση στη διαδικασία, ωστόσο, καθώς πολλοί γιατροί αρνούνται να την πραγματοποιήσουν και οι γυναίκες αναγκάζονται να πηγαίνουν στη γειτονική Σλοβενία, για να δώσουν τέλος σε μία ανεπιθύμητη κύηση.
Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τη «γέννηση» νέων κρατών, διατηρήθηκαν πολλοί παλιοί νόμοι. Ένα από αυτά, είναι η Κροατία. Στο μετακομμουνιστικό καθεστώς, ωστόσο, με την αναντίρρητη άνοδο του συντηρητισμού και την προσκόλληση του λαού στη θρησκεία, απειλούνται βασικά δικαιώματα και το χάσμα μεταξύ θεωρίας και εφαρμογής του νόμου, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.
Η Sanja Sarnavka, φεμινίστρια και ακτιβίστρια από τη χώρα αυτή, δηλώνει πως «εξαιτίας τεράστιας επιρροής συντηρητικών ομάδων και της Καθολικής Εκκλησίας, η άμβλωση απαγορεύεται ή αποφεύγεται σε πολλά μέρη».
Το κίνημα pro-life της Κροατίας οργανώνει διαλέξεις «για τη σωτηρία του αγέννητου παιδιού και το τέλος των εκτρώσεων στη χώρα μας», με τους υποστηρικτές του να προσεύχονται για τα έμβρυα.
Πίσω από τις προσευχές που αναφέραμε παραπάνω, βρίσκεται η ανδρική οργάνωση Muzevni Budite («Να Είσαι Αρσενικό» στα ελληνικά). Κηρύσσει την αναγέννηση της ανδρικής κυριαρχίας, την επαναφορά των παραδοσιακών έμφυλων ρόλων και διαδηλώνει κατά των εκτρώσεων.
Σε κάποια κροατικά νοσοκομεία, το ποσοστό των γιατρών που αρνούνται να τερματίσουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, αγγίζουν το 100% -κι όχι μόνο γυναικολόγοι, αλλά και αναισθησιολόγοι ή οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να συμμετάσχει στο χειρουργείο.
H Κροάτισσα γυναικολόγος Jasenka Grujić μίλησε στον Associated Press και εξήγησε ότι η ιατρική κοινότητα της χώρας, είναι διχασμένη. «Ελπίζω πως αυτή η τάση της μη-διαθεσιμότητας της έκτρωσης, θα ανατραπεί. Είναι τόσο επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία των γυναικών».
Οι Γιουγκοσλάβοι γιατροί έκαναν τις πρώτες σκέψης περί νομιμοποίηση της άμβλωσης το 1935, όμως αυτό δεν πραγματοποιήθηκε παρά τη δεκαετία του ’50. Έπειτα από πιέσεις γυναικείων οργανώσεων, το δικαίωμα αυτό κατοχυρώθηκε συνταγματικά το 1974 –όχι με την απολυτότητα της Γαλλίας, όμως. Κι αυτό γιατί αναφερόταν πως «είναι δικαίωμα ενός ανθρώπου να μπορεί να αποφασίζει ελεύθερα για τη γέννηση των παιδιών». Και πάλι, έδινε στις γυναίκες την ελευθερία να τερματίζουν την εγκυμοσύνη σε κλινικές.
Αυτό εννοούσαμε όταν λέγαμε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι και πολύ μακριά –ούτε από την Κροατία, ούτε από εδώ.
Πηγή:https://jenny.gr