Γρήγορο και οικονομικό.
Κρητικό μπουρέκι χωρίς φύλλο, παραδοσιακό κρητικό μπουρέκι εύκολο, γρήγορο και οικονομικό.
Υλικά
- 6 πατάτες κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες (με μαντολίνο)
- 6 κολοκύθια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες (με μαντολίνο)
- 700 γρ. φρέσκο ανθότυρο
- 300 γρ. ξινομυζήθρα
- 4 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
- 4 μεγάλα αυγά
- 3/4 ελαιόλαδο
- 1 γιαούρτι στραγγιστό 200 γραμ
- 1 μεγάλη ντομάτα ώριμη ψιλοκομμένη
- 4 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Τα λαχανικά πρέπει να είναι κομμένα σχεδόν σε διάφανες φέτες.
- Τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Τα αλατοπιπερώνουμε καλά.
- Προσθέτουμε τα τυριά σε τρίμματα και το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
- Τα στρώνουμε σε λαδωμένο μακρόστενο μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή στο ταψί της κουζίνας.
- Κάνουμε μια στρώση την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον φρέσκο δυόσμο.
- Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, το γιαούρτι και το λάδι. Περιχύνουμε τα υλικά. Κουνάμε να πάει παντού το μείγμα.
- Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το μπουρέκι για μια ώρα στους 180ºC στις αντιστάσεις, σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
- Ξεσκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε να ψηθεί για ακόμα 30′ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Αν χρησιμοποιήσετε το μεγάλο ταψί της κουζίνας χρειάζεται λιγότερη ώρα ψησίματος μιας και η επιφάνεια του φαγητού είναι μεγαλύτερη.
- Το κρητικό μπουρέκι χωρίς φύλλο, σερβίρεται κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου. Αλλά και ζεστό έτσι όπως τρέμει είναι ακαταμάχητο.
Πηγή: argiro.gr