Αν δεν φας θαλασσινά τώρα, πότε θα φας;
Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου.. και τώρα που είπα θάλασσα πόσο θα μου άρεσε να βρίσκομαι σε μια παραλία και να απολαμβάνω φρέσκα θαλασσινά! Επειδή όμως δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα κάθε μέρα, σου έχω την απόλυτη συνταγή ώστε να φέρεις όλη αυτή την ατμόσφαιρα στην κουζίνα σου!
Υλικά
- 450γρ ανάμικτων θαλασσινών
- 2 κλαδάκια δεντρολίβανο
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 1200 ml νερό
- 6 κσ ελαιόλαδο συνολικά
- 250γρ κριθαράκι μέτριο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κσ σάλτσα ντομάτας
- 50 ml λευκό κρασί
- αλάτι & πιπέρι
- 1κσ φρέσκο βούτυρο
Εκτέλεση
Αρχικά βάζεις σε μια κατσαρόλα 3 κσ ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τη δάφνη, το δεντρολίβανο και τα θαλασσινά σου. Προσθέτεις το νερό και βάζεις να βράσει για περίπου 8 λεπτά. Αφού περάσουν τα 8 λεπτά, το “περνάς” από σίτα, έτσι ώστε να ξεχωρίσεις το υγρό που έφτιαξες από τα στερεά υλικά.
Στη συνέχεια, παίρνεις ένα βαθύ τηγάνι και το βάζεις στη φωτιά. Ρίχνεις τις υπόλοιπες 3 κσ ελαιόλαδο μέσα και αφήνεις να ζεσταθεί καλά. Κόβεις το άλλο σου κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ρίχνεις στο τηγάνι να σωταριστούν. Έπειτα σβήνεις με το κρασί και περιμένεις να εξατμιστεί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνεις στο τηγάνι σου το κριθαράκι και ανακατεύεις. Προσθέτεις τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύεις. Έπειτα, αρχίζεις και ρίχνεις λίγο λίγο το ζωμό στο τηγάνι σου και ανακατεύεις συνεχώς απαλά.
Συνεχίζεις την ίδια διαδικασία μέχρι το κριθαρότο σου και να μαγειρευτεί σωστά. Μόλις γίνει όπως το θες, προσθέτεις τα θαλασσινά που ‘χες αφήσει στην άκρη. Ανακατεύεις καλά και ρίχνεις αλάτι και πιπέρι. Λίγο πριν κατεβάσεις από τη φωτιά, προσθέτεις το φρέσκο βούτυρο και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει. Το κριθαρότο με τα θαλασσινά είναι έτοιμο να το απολαύσεις!