Κρεμμύδια γεμιστά (Κελέμια)

Forever Woman

Κρεμμύδια γεμιστά (κελέμια) και μυρωδικά που ψήνονται στο φούρνο.

Τα κελέμια είναι φαγητό από το Γαλαξίδι, που όμως αγάπησαν πολύ οι Παριανοί.

Υλικά

  • 10 τεμάχιο/ια κρεμμύδια
  • 2 τεμάχιο/ια κρεμμύδια
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1/2 kg μοσχαρίσιο κιμά
  • 3 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 ματσ. μαϊντανό
  • 1/2 φλ. δυόσμο
  • αλατι
  • πιπερι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. κονιάκ

για την σάλτσα

  • 5 τεμάχιο/ια ντοματες
  • 1 κ.σ. πελτε
  • 1 κ.γ. ζαχαρη

για το πασπάλισμα

  • λίγο κεφαλοτύρι
  • λιγη μυζηθρα

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε πρώτα τα κρεμμύδια.
  • Τα χαράζουμε ως τη μέση με κάθετη τομή και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για περίπου 15΄.
  • Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
  • Για τη γέμιση, τσιγαρίζουμε τα 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο και μόλις γίνουν διάφανα προσθέτουμε τον κιμά, τον σοτάρουμε για 5΄και τον σβήνουμε με το κονιάκ.
  • Μετά ρίχνουμε το ρύζι, 2 φλ. νερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τέλος τα μυρωδικά.
  • Σιγοβράζουμε τα υλικά για λίγα λεπτά και όταν ενωθούν μεταξύ τους κατεβάζουμε από τη φωτιά το μείγμα της γέμισης και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Αν μας βγει πολύ στεγνή η γέμιση, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο χλιαρό νερό, γιατί οταν ψηθουν θα χαθει όλη τη σάλτσα.
  • Αρχίζουμε να βγάζουμε ένα ένα τα κρεμμυδόφυλλα, γεμίζοντας το καθένα με 1 κ.σ γέμιση και τυλίγοντάς το σφιχτά.
  • Αφού φτιάξουμε με αυτόν τον τρόπο όλα τα κελέμια, τα βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί το ένα δίπλα στο άλλο με την ένωση προς τα κάτω.
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τις ντομάτες με τον πελτέ και 1 φλ. νερό, προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο  πιπέρι και τη ζάχαρη.
  • Ρίχνουμε αυτή τη σάλτσα πάνω στα κελέμια.
  • Τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 30΄περίπου.
  • Λίγο πριν τον  σβήσουμε , πασπαλίζουμε τα κελέμια με τα τριμμένα τυριά και τα αφήνουμε για λίγο να πάρουν χρώμα.

Πηγή: argiro.gr