Κρεμμύδια γεμιστά (κελέμια) και μυρωδικά που ψήνονται στο φούρνο.
Τα κελέμια είναι φαγητό από το Γαλαξίδι, που όμως αγάπησαν πολύ οι Παριανοί.
Υλικά
- 10 τεμάχιο/ια κρεμμύδια
- 2 τεμάχιο/ια κρεμμύδια
- λίγο ελαιόλαδο
- 1/2 kg μοσχαρίσιο κιμά
- 3 φλ. ρύζι Καρολίνα
- 1 ματσ. μαϊντανό
- 1/2 φλ. δυόσμο
- αλατι
- πιπερι
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. κονιάκ
για την σάλτσα
- 5 τεμάχιο/ια ντοματες
- 1 κ.σ. πελτε
- 1 κ.γ. ζαχαρη
για το πασπάλισμα
- λίγο κεφαλοτύρι
- λιγη μυζηθρα
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε πρώτα τα κρεμμύδια.
- Τα χαράζουμε ως τη μέση με κάθετη τομή και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για περίπου 15΄.
- Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
- Για τη γέμιση, τσιγαρίζουμε τα 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο και μόλις γίνουν διάφανα προσθέτουμε τον κιμά, τον σοτάρουμε για 5΄και τον σβήνουμε με το κονιάκ.
- Μετά ρίχνουμε το ρύζι, 2 φλ. νερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τέλος τα μυρωδικά.
- Σιγοβράζουμε τα υλικά για λίγα λεπτά και όταν ενωθούν μεταξύ τους κατεβάζουμε από τη φωτιά το μείγμα της γέμισης και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Αν μας βγει πολύ στεγνή η γέμιση, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο χλιαρό νερό, γιατί οταν ψηθουν θα χαθει όλη τη σάλτσα.
- Αρχίζουμε να βγάζουμε ένα ένα τα κρεμμυδόφυλλα, γεμίζοντας το καθένα με 1 κ.σ γέμιση και τυλίγοντάς το σφιχτά.
- Αφού φτιάξουμε με αυτόν τον τρόπο όλα τα κελέμια, τα βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί το ένα δίπλα στο άλλο με την ένωση προς τα κάτω.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τις ντομάτες με τον πελτέ και 1 φλ. νερό, προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη ζάχαρη.
- Ρίχνουμε αυτή τη σάλτσα πάνω στα κελέμια.
- Τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 30΄περίπου.
- Λίγο πριν τον σβήσουμε , πασπαλίζουμε τα κελέμια με τα τριμμένα τυριά και τα αφήνουμε για λίγο να πάρουν χρώμα.
Πηγή: argiro.gr