Νόστιμη και εύκολη!
Εύκολη και εντυπωσιακή κρεατόπιτα με κιμά. Ψήνεται σε στρογγυλή φόρμα του κέικ, και είναι ιδανική για γιορτινά τραπέζια.
Υλικά
Μερίδες: 12
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (από σπάλα)
- 500 γρ. κιμάς χοιρινός (από μπούτι)
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 2 ξερά κρεμμύδια, χοντροτριμμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη
- 2 αυγά
- 1 ασπράδι αυγού
- 250 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 40 ml ελαιόλαδο (για το άλειμμα των φύλλων)
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι μαύρο (για το πασπάλισμα της φόρμας) – εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε απλό σουσάμι
- 30 γρ. βούτυρο αγελάδας
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την κρεατόπιτα, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα βαθύ τηγάνι τους δύο κιμάδες χωρίς άλλη λιπαρή ουσία και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και την κανέλα και συνεχίζουμε το καβούρδισμα για 2 λεπτά ακόμη.UnmuteRemaining Time -0:00Fullscreen
- Τέλος, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό.
- Μαγειρεύουμε τον κιμά μέχρι να στεγνώσουν τα υγρά του, για περίπου 10-15 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσει.
- Προσθέτουμε τη ρίγανη, τα αυγά, το ασπράδι και το τυρί και ανακατεύουμε.
Πίτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα του κέικ, με τρύπα στη μέση, και πασπαλίζουμε με το σουσάμι τον πάτο και τα τοιχώματά της.
- Απλώνουμε στη φόρμα τα μισά φύλλα κρούστας του πακέτου, τα οποία λαδώνουμε ένα ένα και τα στρώνουμε, αφήνοντας τις άκρες τους να περισσεύουν από τα τοιχώματα της φόρμας.
- Αδειάζουμε τη γέμιση στα φύλλα και τη στρώνουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού ομοιόμορφα.
- Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, τα οποία επίσης λαδώνουμε ένα ένα και τα κόβουμε, χαράζοντάς τα με ένα μαχαιράκι στο σημείο όπου βρίσκεται η τρύπα της φόρμας.
- Αφαιρούμε το κυκλάκι της ζύμης που κόψαμε και διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν προς τα μέσα.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
- Αφήνουμε περίπου 10 λεπτά να κρυώσει, αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr